sobota, 5 czerwca 2021

Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska

Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska
Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska

Lokalizacja: Lwów

Zaintrygowana nazwą i składnikami postanowiłam wypróbować przepis sprzed 200 lat na zraziki z jabłek. Są to kawałki jabłek smażone w lekkim cieście z czerwonego wina, mąki pszennej i cukru ze szczyptą cynamonu. Najlepiej sprawdzą się tu jabłka lekko kwaśne i chrupiące. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc zraziki warto przed podaniem przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smak tej wyjątkowej przekąski przypadnie do gustu wielbicielom wina i wykwintnych potraw.

Przepis pochodzi z wydanej po raz pierwszy we Lwowie w 1817 roku „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”.

 

Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska
Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska

Składniki:

  • 3 duże winne jabłka
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina (zimne)
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Wino, a później surowe ciasto, powinny być mocno schłodzone, dzięki czemu podczas smażenia zraziki nie będą się zbyt mocno kleiły.

Wino mieszamy z mąką pszenną, cukrem i cynamonem na jednolite ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na około 15 minut. Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda i każde kroimy na 12 równych cząstek. Każdą cząstkę jabłka maczamy w cieście i krótko smażymy w gorącym oleju z obu stron. Zraziki przestudzamy i oprószamy cukrem pudrem.

 

Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska
Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska

Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska
Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska



Więcej podkarpackich dań

w tym dań kuchni galicyjskiej

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.