Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska |
Lokalizacja: Lwów
Zaintrygowana nazwą i składnikami postanowiłam wypróbować przepis sprzed 200 lat na zraziki z jabłek. Są to kawałki jabłek smażone w lekkim cieście z czerwonego wina, mąki pszennej i cukru ze szczyptą cynamonu. Najlepiej sprawdzą się tu jabłka lekko kwaśne i chrupiące. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc zraziki warto przed podaniem przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smak tej wyjątkowej przekąski przypadnie do gustu wielbicielom wina i wykwintnych potraw.
Przepis pochodzi z wydanej po raz pierwszy we Lwowie w 1817 roku „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”.
Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska |
Składniki:
- 3 duże winne jabłka
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina (zimne)
- 150 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Wino, a później surowe ciasto, powinny być mocno schłodzone, dzięki czemu podczas smażenia zraziki nie będą się zbyt mocno kleiły.
Wino mieszamy z mąką pszenną, cukrem i cynamonem na jednolite ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na około 15 minut. Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda i każde kroimy na 12 równych cząstek. Każdą cząstkę jabłka maczamy w cieście i krótko smażymy w gorącym oleju z obu stron. Zraziki przestudzamy i oprószamy cukrem pudrem.
Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska |
Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska |
Więcej podkarpackich dań
w tym dań kuchni galicyjskiej
znajdziecie w zakładce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.