Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka |
Dzisiejsze danie kuchni
podkarpackiej pochodzi ze Spornego w gminie Korczyna* (okolice Krosna). Fasola
na winno to zupa o oryginalnym smaku, nadanym jej przez odrobinę musztardy i
ocet. Składniki te doskonale komponują się z fasolą, marchewką i pietruszką,
które stanowią bazę dania.
Składniki:
- 2 szklanki białej fasoli
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 cebula
- 1 listek bobkowy (laurowy)
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 mała łyżeczka musztardy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka tłuszczu (np. masła)
- 1,5 łyżki mąki
- sól
- ocet do smaku (1-2 łyżki)
Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka |
Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy
letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy. W
połowie gotowania (po około 25 minutach) dodajemy startą na grubej tarce
marchewkę i pietruszkę, lekko solimy i wszystko gotujemy do miękkości. Cebulę
kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę,
którą następnie dodajemy do zupy. Zagotowujemy, dodajemy listek bobkowy, ziele
angielskie, musztardę, przecier pomidorowy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy
octem do smaku.
* przepis pochodzi od Pani Marii
Wojnar z KGW Sporne, a znalazł się w
publikacji „Smaki regionalne LGD Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy
Korczyna.
Pyszna i bardzo pożywna zupka. Takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, wypróbuję - do gotowania zup wykorzystuję wodę z naszego filtra redox fitaqua - woda ta działa bardzo prozdrowotnie bo odkwasza organizm i niweluje negatywne działanie wolnych rodników.
OdpowiedzUsuńPycha wege propozycja obiadowa:)
OdpowiedzUsuńWszelkie dania fasolowe bardzo lubimy, więc i tego byśmy chętnie spróbowały :)
OdpowiedzUsuń