piątek, 3 lutego 2017

Zupa „Fasola na winno” – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka
Dzisiejsze danie kuchni podkarpackiej pochodzi ze Spornego w gminie Korczyna* (okolice Krosna). Fasola na winno to zupa o oryginalnym smaku, nadanym jej przez odrobinę musztardy i ocet. Składniki te doskonale komponują się z fasolą, marchewką i pietruszką, które stanowią bazę dania.

Składniki:
  • 2 szklanki białej fasoli
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 listek bobkowy (laurowy)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 mała łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tłuszczu (np. masła)
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • ocet do smaku (1-2 łyżki)
Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka
Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy. W połowie gotowania (po około 25 minutach) dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę, lekko solimy i wszystko gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Zagotowujemy, dodajemy listek bobkowy, ziele angielskie, musztardę, przecier pomidorowy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy octem do smaku.

* przepis pochodzi od Pani Marii Wojnar z  KGW Sporne, a znalazł się w publikacji „Smaki regionalne LGD Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna.


Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ


4 komentarze:

  1. Pyszna i bardzo pożywna zupka. Takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, wypróbuję - do gotowania zup wykorzystuję wodę z naszego filtra redox fitaqua - woda ta działa bardzo prozdrowotnie bo odkwasza organizm i niweluje negatywne działanie wolnych rodników.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha wege propozycja obiadowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszelkie dania fasolowe bardzo lubimy, więc i tego byśmy chętnie spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń