czwartek, 23 marca 2017

Sernik biały – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sernik biały - kuchnia podkarpacka
Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba ich aż 18, ale właśnie dzięki nim sernik jest bardzo puszysty. Część żółtek wykorzystuje się do ciasta, pozostałe można zamrozić i wykorzystać przy pieczeniu innych ciast, na przykład kruchych.
Powiem szczerze, że rzadko piekę serniki, bo mam różne doświadczenia, ale ten na stałe wchodzi do mojego menu, bo wyszedł idealny.
Przepis na ten podkarpacki przysmak pochodzi od pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej (gmina Trzebownisko), a znaleźć go można w publikacji LGD Eurogalicja pt. „Eurogalicja od kuchni”.

Sernik biały - kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę 25x35 cm:
ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ser:
  • 1,2 kg białego sera (twarogu)
  • 18 białek
  • 500 g cukru
  • 5–6 łyżek śmietany
  • 150 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • smażona skórka pomarańczowa i rodzynki wg uznania
  • skórka otarta z cytryny
lukier:
  • 450 g cukru pudru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżek wrzątku
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na wielkość brytfanki (dla mnie ułatwieniem było wyłożenie brytfanki papierem do pieczenia i  rozwałkowanie ciasta małym wałkiem bezpośrednio na papierze; po czym wyciągnęłam całość i to samo zrobiłam z drugim kawałkiem, który został już w brytfance). Na czas przygotowywania sera trzymamy ciasto w chłodnym miejscu.

Ser mielimy dwukrotnie, lub przepuszczamy go przez praskę do ziemniaków.
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Cukier dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce.
Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy je z drugą połową cukru, śmietaną i serem. Dodajemy mąkę. Kiedy ser jest gładki dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (warto najpierw dodać 1-2 łyżki, żeby rozluźnić masę, a dopiero potem dodać resztę piany).

Masę serową wykładamy na foremkę wyłożoną połową ciasta, wyrównujemy je powierzchnię i kładziemy na nią drugą połowę ciasta. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków, ale powinien na nich być papier do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 1h i 10 minut (grzałka góra-dół) lub 1,5 h (grzałka dolna).

Po wystudzeniu polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. W tym celu cukier puder ucieramy z wrzątkiem i sokiem z cytryny łyżką lub drewnianą kulą.

 
Sernik biały - kuchnia podkarpacka

Zapraszam również na inne dania i przysmaki KUCHNI PODKARPACKIEJ


Przy okazji chciałabym Was zaprosić na sernikowego bloga mojej krajanki, dziewczyny z Podkarpacia, która obecnie piecze w Krakowie :)

Serniki są prawdziwą pasją Renaty Czelny-Kawa, którą zaszczepiła jej babcia. Z pasji tej powstał pyszny sernikowy blog, a w najbliższych dniach zostanie również wydana jej pierwsza książka kucharska „Serniki słodkie i pikantne”. Polecam ją wszystkim wielbicielom serników - Raj dla podniebienia ! :)

Renata Czelny-Kawa "Serniki słodkie i wytrawne"

9 komentarzy:

  1. witam sernik bardzo ciekawy ,uwielbiam serniki , wiec sobie zanotuje przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię serniki - wygląda apetycznie, a książka Renaty świetna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny serniczek! Jest tak apetyczny, że na sam widok ślinka leci! Mniam <3 Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Życzę, abyś zakochała się w tych cudownych i jakże wdzięcznych ciastach! :)
    Pięknie dziękuję za rekomendację :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś rodzynki byśmy wydłubywały ale teraz jadłybyśmy wszystko z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń
  6. WitaM Cie serdecznie.Wczoraj przypadkowo znalazlam Twoj blog.
    Stwierdzam,ze jest to jeden z najlepszych blogow kulinarnych .
    Dlugo,dlugo szukalam przepisow wzietych od Pan Gospodyn Wiejskich.
    Nie wymyslane,nie namieszane,proste a zarazem smaczne kuszace swym wygladem.
    Jestem mile zaskoczona ,wiecej takich przepisow starych ,sprawdzonych .
    Dziekuje Tobie Bardzo.
    Mam pytanie ;czy domasy serowej dodaje sie slodka smietanke czy kwasna?
    Czy musi byc brytfanka czy blaszka(szki)?Dlaczego brytfanka ,ma wplyw na upeczone ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Grazio :) Cieszę się, ze podzielasz moje poglądy co do prostej, swojskiej kuchni. Na pewno będzie u mnie takich przepisów więcej, więc zapraszam od czasu do czasu na rekonesans. Co do śmietany, to lepiej sprawdzi się gęsta 18%, a czy słodka, czy kwaśna, to przy tej ilości nie ma większego znaczenia (ja wolę kwaśną). Słów brytfanka i blaszka używam wymiennie. Jedyna różnica, jaką zauważyłam, jest taka, że w ciemnych brytfankach spód ciasto piecze się szybciej, a w jasnych wolniej. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. 18 białek czy to nie jest pomyłka ?

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.