Kurczaki z jajek to pomysł na
wesoły akcent na wielkanocnym stole. Łatwo je przygotować, a na pewno wywołają
uśmiech na niejednej twarzy. Dolne części kurczaków farbowane są naturalnymi
barwnikami: na niebiesko liśćmi czerwonej kapusty, a na brązowo herbatą. W
środku jajka faszerowane są żółtkiem roztartym z chrzanem i odrobiną majonezu,
ale tak naprawdę można je wykonać według własnych upodobań, np. z tuńczykiem,
czy twarożkiem z pesto. Inspiracją do tego pomysłu były kurczaki mojej koleżanki
Basi :)
Kurczaki z jajek |
Składniki:
- 4 jajka
- 1 marchewka obrana i ugotowana na półtwardo
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- ziarenka pieprzu w roli oczu kurczaków
- 3 liście czerwonej kapusty
- 4 torebki czarnej herbaty
Wybieramy jajka, które mają kilka
dni. Bardzo świeże jajka źle się obierają. Gotujemy je na twardo, studzimy,
obieramy delikatnie i przekrawamy na ukos. Z jajek wybieramy żółtka, które ucieramy z chrzanem i majonezem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Górne części jajek odkładamy na
później.
Do dwóch niewielkich garnków
nalewamy wody i zagotowujemy ją. Do jednego wrzucamy połamane liście kapusty, a
do drugiego torebki z herbatą. Do każdego garnka wkładamy po 2 dolne części
jajek i gotujemy przez kilka minut na niewielkim ogniu. Wyciągamy i studzimy.
Marchew kroimy na plasterki i
wycinamy z nich 4 grzebienie i 4 dzioby.
Dobieramy odpowiednie połówki
jajka (biała góra i farbowany dół), faszerujemy je przygotowaną masą i składamy.
Nożem nacinamy miejsca na grzebienie dzioby i oczy. Wkładamy w nie marchew i
ziarna pieprzu. I gotowe! :)
Kurczaki z jajek |
Kurczaki z jajek |
Można też w bardzo podobny sposób
przygotować borowiki z jajek.
Przeurocze maleństwa :D
OdpowiedzUsuńTeż takie robię :-D Wyglądają ślicznie zwłaszcza na udekorowanym, świątecznym stole :-)
OdpowiedzUsuńWygladają iście wielkanocnie!
OdpowiedzUsuńPiękny pomysł ;)
ale sliczne!!!!
OdpowiedzUsuń