Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka |
Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej
charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak.
Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi
plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka.
Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste
w przygotowaniu.
W naszym regionie kruche
ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką cukrową, bądź przekładano je
marmoladą lub powidłami. Rzadziej do przekładania używano kremów. Ciastka z
cukrem lub z marmoladą doskonale się przechowują, dlatego podawano je nie tylko
przy okazji małych domowych uroczystości, ale również podczas przyjęć bardziej
oficjalnych. W latach powojennych, zanim gospodynie mogły korzystać z lodówek i
chłodni, kruche ciastka były nieodzowne na weselnych stołach. Można je było upiec
już w poniedziałek, by podać dopiero w sobotę, czy niedzielę. Nie traciły one
przy tym na swoich walorach smakowych, a niektóre rodzaje ciastek wręcz
zyskiwały na kilkudniowym odpowiednim przechowywaniu – przekładane ciastka
stawały się bardziej spójne, a te z posypką, delikatniejsze i kruche.
Na Podkarpaciu kruche ciastka
zazwyczaj przygotowywano z dodatkiem amoniaku. Jednakże wśród wielu domowych
przepisów nie brakuje również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z
takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka
Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i
formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę, przypominają
kocie oczy. Natomiast popularność Kocich oczek to wynik wyjątkowej kruchości i
delikatności ciastek, która jest efektem połączenia siekanego tłuszczu z drożdżami.
Ciasteczka o tej samej nazwie bywają czasem przygotowywane z typowego kruchego
ciasta, jednak polecam przepis z wykorzystaniem drożdży, które spulchniają ciasto,
dzięki czemu jest ono delikatniejsze.
Przepis pochodzi z publikacji „Śladami
dawnych smaków powiatu przeworskiego” wydanej przez Powiat Przeworski.
Autorkami przepisu są panie z Koła Gospodyń Wiejski Dębów.
Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 70 sztuk (podwójnych, złożonych ciastek):
- 500 g mąki pszennej
- 300 g masła (w oryginale 400 g)
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- słoik marmolady lub powideł
- cukier puder do oprószenia
Drożdże rozpuszczamy w kwaśnej
śmietanie. Masło siekamy z mąką pszenną i dodajemy do niego śmietanę z
drożdżami oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 15-20
minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość
2-3 mm (jak na pierogi) i literatką (małą szklaneczką) wycinamy kółka. W połowie
kółek dodatkowo wycinamy po środku małe otworki.
Pieczemy w temperaturze 180
stopni C (grzałka góra-dół) przez 12-15 minut, aż się zezłocą. Po wystygnięciu
każde całe ciasto smarujemy marmoladą lub powidłem i przykładamy ciastkiem z
dziurką. Złożone ciastka oprószamy cukrem pudrem.
Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka |
W zakładce KUCHNIA PODKARPACKA znajduje się
alfabetyczny spis regionalnych dań z Podkarpacia
umieszczonych na blogu.
Zapraszam :)
Wspaniale wyglądają te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo pyszne są te ciastka ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam i przełożyłam nutellą wyszły przepyszne
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
UsuńNiestety ciastka w piekarniku urosły tak że tworzyły kopce nie nadające się do sklejenia :(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :( Najwidoczniej były zbyt grube.
Usuń