Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wiązownica, gmina Wiązownica, powiat jarosławski
Wiązownica to miejscowość położona nad Sanem, w której
tradycje kulinarne silnie wiążą się z historią regionu. Niegdyś uprawiano tu
konopie, z których wytwarzano liny niezbędne na łodziach i barkach płynących
Sanem na północ, w kierunku Bałtyku. Prawdopodobnie z powodu tych upraw olej
konopny jest w tym regionie od dawna niezwykle popularny. Wiele dań wigilijnych
podawanych tu od pokoleń zawiera ten właśnie składnik. Na przykład na bazie
oleju konopnego robi się tu zasmażkę do wigilijnych zup grzybowych. W Wiązownicy
podaje się też danie, którego być może nie zjecie nigdzie indziej – jest do
gotowana, pokrojona w plasterki cebula, podawana na zimno z olejem konopnym. Na
wigilijnym stole cebula pełni rolę sałatki do ryb lub dodatku do chleba. Cebula
jest miękka, ale jednocześnie jędrna. Ma łagodny, słony smak, podkreślony
olejem. Danie jest bardzo proste, ale równocześnie niepowtarzalne i trudno je porównać
z jakimś innym. Polubiłam ten smak od pierwszego razu i rozumiem dlaczego
niektórzy czekają na cebulę w oleju konopnym cały rok :)
Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 6 cebul
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżek oleju konopnego
Cebulę przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed
podaniem, żeby nabrała smaku.
W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, którą solimy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki grubości około 0,5 cm. Do gotującej się wody wkładamy cebulę i gotujemy 12 minut. Po tym czasie cebulę odcedzamy i lekko wyciskamy z niej wodę. Do ostudzonej cebuli dodajemy olej konopny, lekko solimy i mieszamy. Cebulę przechowujemy w lodówce.
Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka |
Więcej
niepowtarzalnych przepisów z Podkarpacia znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.