wtorek, 12 grudnia 2023

Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka

Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka
Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wiązownica, gmina Wiązownica, powiat jarosławski

Wiązownica to miejscowość położona nad Sanem, w której tradycje kulinarne silnie wiążą się z historią regionu. Niegdyś uprawiano tu konopie, z których wytwarzano liny niezbędne na łodziach i barkach płynących Sanem na północ, w kierunku Bałtyku. Prawdopodobnie z powodu tych upraw olej konopny jest w tym regionie od dawna niezwykle popularny. Wiele dań wigilijnych podawanych tu od pokoleń zawiera ten właśnie składnik. Na przykład na bazie oleju konopnego robi się tu zasmażkę do wigilijnych zup grzybowych. W Wiązownicy podaje się też danie, którego być może nie zjecie nigdzie indziej – jest do gotowana, pokrojona w plasterki cebula, podawana na zimno z olejem konopnym. Na wigilijnym stole cebula pełni rolę sałatki do ryb lub dodatku do chleba. Cebula jest miękka, ale jednocześnie jędrna. Ma łagodny, słony smak, podkreślony olejem. Danie jest bardzo proste, ale równocześnie niepowtarzalne i trudno je porównać z jakimś innym. Polubiłam ten smak od pierwszego razu i rozumiem dlaczego niektórzy czekają na cebulę w oleju konopnym cały rok :)

Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka
Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 6 cebul
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek oleju konopnego

Cebulę przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed podaniem, żeby nabrała smaku.

W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, którą solimy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki grubości około 0,5 cm. Do gotującej się wody wkładamy cebulę i gotujemy 12 minut. Po tym czasie cebulę odcedzamy i lekko wyciskamy z niej wodę. Do ostudzonej cebuli dodajemy olej konopny, lekko solimy i mieszamy. Cebulę przechowujemy w lodówce.

Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka
Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka


Więcej niepowtarzalnych przepisów z Podkarpacia znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA.

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.