Kwas z grzybami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Strachocina, gmina Sanok, powiat sanocki
Kwas z grzybami to w Strachocinie potrawa wyjątkowa.
Przygotowywano i nadal przygotwuje się ją tutaj tylko na Wigilię Bożego
Narodzenia lub z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych. Skład tej świątecznej zupy
jest prosty i typowy dla regionu – kwas z ugotowanej kapusty kiszonej, suszone
grzyby i kasza jęczmienna. Jako danie wigilijne kwas przygotowywany jest na
wywarze warzywnym, natomiast przy okazji innych okoliczności gotuje się wywar
warzywno-mięsny. Zupa jest smaczna, aromatyczna, a przy okazji też zdrowa. Takie
danie to doskonały wstęp do świątecznej uroczystości :)
Kwas z grzybami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 500 g kapusty kiszonej (wykorzystywana tylko du ugotowania kwasu)
- 1,5 l wywaru warzywnego (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
Dzień wcześniej płuczemy grzyby i zalewamy je wodą (około
1,5 litra). Następnego dnia gotujemy do miękkości. Grzyby odcedzamy i kroimy
jeśli są duże. Wywar zachowujemy.
Z warzyw gotujemy wywar, który solimy.
Kapustę kiszoną wkładamy do gotującej się wody (około 1
litra) i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i wykorzystujemy do
innego dania. Kwas zachowujemy.
Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko.
Do wywaru warzywnego dodajemy wywar grzybowy i część kwasu z
kapusty. Jeśli danie jest mało wyraziste, dodajemy więcej kwasu. Dodajemy też
grzyby i kaszę.
Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę,
przekładamy ją do zupy, a na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki, którą
również dodajemy do zupy. Dodajemy też posiekany czosnek. Danie doprawiamy
solą, pieprzem i cukrem.
Więcej przepisów na
podkarpackie specjały znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.