czwartek, 14 grudnia 2023

Kwas z grzybami – kuchnia podkarpacka

Kwas z grzybami – kuchnia podkarpacka
Kwas z grzybami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Strachocina, gmina Sanok, powiat sanocki

Kwas z grzybami to w Strachocinie potrawa wyjątkowa. Przygotowywano i nadal przygotwuje się ją tutaj tylko na Wigilię Bożego Narodzenia lub z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych. Skład tej świątecznej zupy jest prosty i typowy dla regionu – kwas z ugotowanej kapusty kiszonej, suszone grzyby i kasza jęczmienna. Jako danie wigilijne kwas przygotowywany jest na wywarze warzywnym, natomiast przy okazji innych okoliczności gotuje się wywar warzywno-mięsny. Zupa jest smaczna, aromatyczna, a przy okazji też zdrowa. Takie danie to doskonały wstęp do świątecznej uroczystości :)

Kwas z grzybami – kuchnia podkarpacka
Kwas z grzybami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g kapusty kiszonej (wykorzystywana tylko du ugotowania kwasu)
  • 1,5 l wywaru warzywnego (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dzień wcześniej płuczemy grzyby i zalewamy je wodą (około 1,5 litra). Następnego dnia gotujemy do miękkości. Grzyby odcedzamy i kroimy jeśli są duże. Wywar zachowujemy.

Z warzyw gotujemy wywar, który solimy.

Kapustę kiszoną wkładamy do gotującej się wody (około 1 litra) i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i wykorzystujemy do innego dania. Kwas zachowujemy.

Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko.

Do wywaru warzywnego dodajemy wywar grzybowy i część kwasu z kapusty. Jeśli danie jest mało wyraziste, dodajemy więcej kwasu. Dodajemy też grzyby i kaszę.

Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, przekładamy ją do zupy, a na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki, którą również dodajemy do zupy. Dodajemy też posiekany czosnek. Danie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

 

Więcej przepisów na podkarpackie specjały znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.