Kasza ze śliwkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Brzyska, gmina Brzyska, powiat jasielski
Kasza z suszonymi śliwkami to wigilijne danie popularne
niemal w całym naszym regionie. Dzisiaj podaje się ją raczej ze względów
sentymentalnych, jako wspomnienie dawnych czasów, ale niegdyś była wielkim
przysmakiem. Uwielbiały ją szczególnie dzieci, ponieważ było to danie na
słodko, a takich nie jadały na co dzień. Słodycz w tym daniu pochodziła głównie
z suszonych owoców. Jeśli ktoś miał miód, słodził ją miodem, a kiedy cukier
stał się bardziej dostępny, miód zastąpiono cukrem. Warto zwrócić uwagę, że
zarówno kasza, jak i suszone śliwki, sprzyjały trawieniu sytej wigilijnej
kolacji, jednak największy wpływ na popularność kaszy ze śliwkami miały walory
smakowe, przyzwyczajenia i lubiane składniki tego dania.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk pochodzi z
publikacji LGD Liwocz pt. „Świąteczne smaki cz. II Bożonarodzeniowe smaki”.
Kasza ze śliwkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 300 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 200 g suszonych śliwek
- 60 g masła
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki cukru
W garnku zagotowujemy wodę, którą solimy (na każdą szklankę
kaszy potrzebujemy 3 szklanki wody). Kaszę płuczemy i wsypujemy do wody.
Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy masło i gotujemy około 20 minut.
Kasza powinna zmięknąć i wchłonąć wodę.
Do osobnego garnka wrzucamy śliwki, zalewamy wodą, ale tylko
na tyle, żeby przykryła śliwki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut od
zagotowania. Śliwki razem z wodą wlewamy do ugotowanej kaszy i jeszcze chwilę
razem gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Podajemy
na ciepło.
Więcej regionalnych
specjałów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.