Bobalki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Sanok, powiat sanocki
Bobalki to tradycyjne wigilijne danie podawane na południu
Podkarpacia. Co ciekawe, istnieją dwie różne wersje bobalków. W tradycji
łemkowskiej bobalki, a właściwie „bobalky”, to gotowane małe kluseczki z ciasta
pierogowego. Z kolei w kuchni bojkowskiej bobalkami nazywano malutkie drożdżowe
bułeczki. W obu przypadkach bobalki podaje się obtoczone w maku z miodem. Praktycznie
jest użyć trochę zmielonego maku przygotowywanego do pieczenia makowca.
Pieczone bobalki służyły niegdyś do wigilijnych wróżb.
Dziewczęta kładły po jednej bułeczce na ławie i czekały, aż któregoś bobalka
porwie pies lub kot. Właścicielka zjedzonego bobalka miała pierwsza wyjść za
mąż.
Podstawowe informacje na temat przepisu pochodzą z Tygodnika
Sanockiego nr 51 (1558).
Bobalki – kuchnia podkarpacka |
Składniki (na 2 takie porcje, jak na zdjęciu):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 50 g maku
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2-4 łyżki miodu
Mleko zagotowujemy, dodajemy do niego cukier, suchy mak i gotujemy
10 minut, mieszając od czasu do czasu. Mak odstawiamy do napęcznienia i
wystygnięcia. Jeśli mleko się nie wchłonie, odsączamy je. Mak ucieramy lub
dwukrotnie mielimy.
Mąkę, sól, jajko, olej i wodę mieszamy, a następnie
wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm i
odrywamy z nich kawałki ciasta wyrabiając kulki nie większe od orzecha
laskowego. Bobalki gotujemy w posolonej wodzie. Kiedy wypłyną do wierzchu gotujemy
je jeszcze około 5 minut, aż w środku będą ugotowane. Odcedzamy i mieszamy z
makiem. Polewamy miodem.
Bobalki można przygotować wcześniej, ale wówczas ugotowane
kluseczki odkładamy do miski, a tuż przed podaniem wrzucamy je ponownie na
kilka minut do zagotowanej wody i dopiero po odcedzeniu dodajemy mak i miód. Danie podajemy na ciepło.
Więcej regionalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
KUCHNIA PODKARPACKA
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.