Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Pysznica, gmina Pysznica, powiat stalowowolski
W naszym regionie przygotowując dania wigilijne zazwyczaj
trzymano się tradycyjnej zasady, by były to dania postne. Oznaczało to, że nie podawano
dań mięsny, okraszonych słoniną, a nawet masłem czy śmietaną. Jako zamiennik
tłuszczu zwierzęcego stosowano oleje roślinne, głównie olej lniany lub olej
konopny. Jednak współcześnie zasady te nie są aż tak restrykcyjne i postne
potrawy to bardziej kwestia tradycji, niż obowiązku. Kapusta wigilijna po
pysznicku to danie wywodzące się z okolic Stalowej Woli, w którym do kapusty
kiszonej podczas gotowania dodaje się dużo masła oraz śmietanę. Kapusta, jak to
w tych okolicach bywa, zagęszczona jest dodatkowo kaszą jaglaną, gotowaną tutaj
w sposób specyficzny – wsypuje się ją na gotującą się kapustę, nie miesza,
tylko przykrywa garnek pokrywką. Kasza ma się ugotować na kapuście, żeby w
trakcie gotowania nie przywarła do dna. Do kapusty dodaje się również ugotowany
łuskany groch, który dla wielu wielbicieli tego typu dań jest dodatkiem
niezbędnym. Składniki użyte to przygotowania kapusty wigilijnej po pysznicku
sprawiają, że kapusta ma bardziej kremową konsystencję i maślany smak, niż
typowa postna kapusta.
Przepis Pani Agnieszki Smalisz i Pana Stanisława Smalisz
pochodzi z publikacji „Powiat Stalowowolski od kuchnia”.
Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 300 g grochu łuskanego (okrągłego)
- 1 szklanka kaszy jaglanej (około 200 g)
- 2 cebule
- 100-150 g masła
- 600 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
Dzień przed przygotowaniem kapusty groch należy zalać wodą,
a na drugi dzień ugotować go do miękkości.
Kapustę kiszoną odciskamy z kwasu, kroimy i wrzucamy do
garnka z gotującą się wodą (około 3 szklanki wody). Jeśli kapusta jest zbyt
kwaśna wodę odcedzamy i ponownie gotujemy kapustę w świeżej wodzie. Na połowie
masła dusimy posiekaną cebulę, którą lekko solimy. Kiedy zmięknie dodajemy ją do
kapusty razem z pozostałym masłem. Kiedy kapusta zmięknie na wierzch wsypujemy
kaszę jaglaną, ale nie mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy, aż
kasza zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowany groch, mieszamy i na wolnym ogniu
gotujemy kapustę przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy
śmietanę i po kilku minutach wyłączamy gaz. Danie doprawiamy solą i pieprzem.
Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka |
Więcej wigilijnych
specjałów z regionu znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
W końcu coś innego. Interesujący przepis z drugiego końca Polski. Rzadko komentuję, ale gościem jestem codziennym. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńMiło wiedzieć :) Mam nadzieję, że jeszcze Cię czymś zaskoczę... Pozdrawiam!
Usuńciekawy przepis z pewnością ugotuję, zdrowych i szczęśliwych Świąt życzę i dziekuję za ciekawą stronę
OdpowiedzUsuńDziękuję i również wszystkiego dobrego na Święta i Nowy Rok :)
UsuńTaką kapustę gotuję, bo to przepis z moich stron. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznie się jadą w Twoich stronach :) Również pozdrawiam :)
Usuń