sobota, 9 grudnia 2023

Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka

Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka
Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Pysznica, gmina Pysznica, powiat stalowowolski

W naszym regionie przygotowując dania wigilijne zazwyczaj trzymano się tradycyjnej zasady, by były to dania postne. Oznaczało to, że nie podawano dań mięsny, okraszonych słoniną, a nawet masłem czy śmietaną. Jako zamiennik tłuszczu zwierzęcego stosowano oleje roślinne, głównie olej lniany lub olej konopny. Jednak współcześnie zasady te nie są aż tak restrykcyjne i postne potrawy to bardziej kwestia tradycji, niż obowiązku. Kapusta wigilijna po pysznicku to danie wywodzące się z okolic Stalowej Woli, w którym do kapusty kiszonej podczas gotowania dodaje się dużo masła oraz śmietanę. Kapusta, jak to w tych okolicach bywa, zagęszczona jest dodatkowo kaszą jaglaną, gotowaną tutaj w sposób specyficzny – wsypuje się ją na gotującą się kapustę, nie miesza, tylko przykrywa garnek pokrywką. Kasza ma się ugotować na kapuście, żeby w trakcie gotowania nie przywarła do dna. Do kapusty dodaje się również ugotowany łuskany groch, który dla wielu wielbicieli tego typu dań jest dodatkiem niezbędnym. Składniki użyte to przygotowania kapusty wigilijnej po pysznicku sprawiają, że kapusta ma bardziej kremową konsystencję i maślany smak, niż typowa postna kapusta.

Przepis Pani Agnieszki Smalisz i Pana Stanisława Smalisz pochodzi z publikacji „Powiat Stalowowolski od kuchnia”.

Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka
Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g grochu łuskanego (okrągłego)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (około 200 g)
  • 2 cebule
  • 100-150 g masła
  • 600 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Dzień przed przygotowaniem kapusty groch należy zalać wodą, a na drugi dzień ugotować go do miękkości.

Kapustę kiszoną odciskamy z kwasu, kroimy i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (około 3 szklanki wody). Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna wodę odcedzamy i ponownie gotujemy kapustę w świeżej wodzie. Na połowie masła dusimy posiekaną cebulę, którą lekko solimy. Kiedy zmięknie dodajemy ją do kapusty razem z pozostałym masłem. Kiedy kapusta zmięknie na wierzch wsypujemy kaszę jaglaną, ale nie mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy, aż kasza zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowany groch, mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy kapustę przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy śmietanę i po kilku minutach wyłączamy gaz. Danie doprawiamy solą i pieprzem.

Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka
Kapusta wigilijna po pysznicku – kuchnia podkarpacka


Więcej wigilijnych specjałów z regionu znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

6 komentarzy:

  1. W końcu coś innego. Interesujący przepis z drugiego końca Polski. Rzadko komentuję, ale gościem jestem codziennym. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło wiedzieć :) Mam nadzieję, że jeszcze Cię czymś zaskoczę... Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ciekawy przepis z pewnością ugotuję, zdrowych i szczęśliwych Świąt życzę i dziekuję za ciekawą stronę

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką kapustę gotuję, bo to przepis z moich stron. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.