sobota, 9 grudnia 2023

Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka

Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka
Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Bałaje, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski 

Wielbicieli suszonych śliwek zapraszam na aromatyczny korzenny miodownik z bakaliami, w którym królują suszone śliwki. Ich smak podkreślają powidła, którymi przekładamy ciasto. Kropką nad „i” jest polewa czekoladowa, która współgra z korzennymi smakami, chroni miodownik przed utratą wilgoci, a przy okazji zakrywa ewentualne nierówności. To ciasto lubi postać dzień lub dwa, zanim nabierze odpowiedniej wilgotności, ale dobrze jest je na ten czas przykryć folią spożywczą lub aluminiową.

Przepis pochodzi z publikacji Gminy Lubaczów pt. „Kresowe jadło”.

Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka
Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • 250 g masła
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 6 jajek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki bakalii (np. rodzynki, orzechy, migdały)
  • przyprawa do piernika
  • 1/2 słoiczka powideł
  • polewa czekoladowa
  • garść zmielonych orzechów włoskich

Z jednej szklanki cukru robimy karmel: do garnka wsypujemy cukier i rumienimy go na ogniu do koloru brązowego. Wlewamy do niego pół szklanki zimnej wody i przestudzamy. Karmel mieszamy z miodem, pokrojonym na kawałki masłem i przyprawą do piernika. Do karmelu dodajemy śmietanę, przesianą mąkę i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody sodę. Odstawiamy na 20 minut.

W dużej misce ubijamy białka. Kiedy będą sztywne stopniowo po łyżce dodajemy drugą szklankę cukru, a następnie po jednym żółtku, cały czas miksując.

Do ciasta dodajemy ubitą pianę, bakalie i pokrojone śliwki. Mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut.

Miodownik lubi się upiec z górką na środku. Można ją ściąć po wystudzeniu placka. Miodownik kroimy na 2 blaty i przekładamy go powidłami. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy zmielonymi orzechami.

Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka
Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na podkarpackie ciasta,

w tym na różne miodowniki, znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.