czwartek, 7 grudnia 2023

Barszcz owsiany z grzybami – kuchnia podkarpacka

Barszcz owsiany z grzybami – kuchnia podkarpacka
Barszcz owsiany z grzybami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Niebocko, gmina Dydnia, powiat brzozowski

W okolicach Brzozowa na wigilijnym stole obok zwyczajowego barszczu czerwonego i pierogów z suszonymi grzybami, odnajdziemy potrawy typowe dla tego regionu: kwasówkę, uszka z bobem, kluski pieczone z makiem, stokwis czy barszcz owsiany. I właśnie tę ostatnią potrawę prezentuję w ślad za Kołem Gospodyń Wiejskich z Niebocka. Do barszczu owsianego należy samodzielnie przygotować zakwas na płatkach owsianych, który kisi się przez 2 dni. Dodatkiem wzbogacającym smak barszczu są grzyby suszone i świeże. Zapewne dawniej używano tylko grzybów suszonych, ale współcześnie dodaje się też mrożone świeże grzyby, dzięki czemu potrawa jest smaczniejsza. Co do samego barszczu owsianego, trzeba ten smak znać i lubić. Jak wiele lokalnych specjałów jest to danie, które mieszkańcom regionu kojarzy się z dawnymi czasami i przywołuje dobre wspomnienia.

Przepis pochodzi z publikacji „Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej” wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska.


Barszcz owsiany z grzybami – kuchnia podkarpacka
Barszcz owsiany z grzybami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 niepełna łyżka soli
  • 500 g pokrojonych świeżych grzybów (mrożonych)
  • 20 g ugotowanych grzybów suszonych
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano

Płatki owsiane, mąkę żytnią i pszenną wsypujemy do glinianego naczynia lub dużego słoika (2 l), zalewamy 1 litrem przegotowanej, ostudzonej wody, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni.

Dzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wodą, a na drugi dzień gotujemy je do miękkości i odcedzamy (trochę wywaru z grzybów można zostawić i dodać do barszczu).

W garnku zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy świeże grzyby (nie trzeba ich rozmrażać) i ugotowane grzyby suszone razem z niewielką ilością wywaru. Zalewamy zakwasem (razem z płatkami), przyprawiamy solą, majerankiem, oregano i doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy i dodajemy szklankę śmietany, ale już nie gotujemy.

 

Więcej przepisów na regionalne specjały znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.