Amoniaczki z Niwisk - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Niwiska, gmina Niwiska, powiat kolbuszowski
Amoniaczki to kruche, lekkie ciasteczka z cukrową posypką,
które niegdyś w naszym regionie cieszyły się ogromną popularnością. Swoją nazwę
zawdzięczają spulchniaczowi o nazwie kwaśny węglan amonu, powszechnie zwanemu
amoniakiem. Przyczynia się on do wyrastania ciasta podczas pieczenia i nadaje
mu „bąbelkową” strukturę. Wpływa to na chrupkość ciasteczek, ale też na ich
trwałość. Podczas pieczenia amoniak wydziela specyficzny zapach, ale ulatnia
się on zupełnie podczas stygnięcia ciasteczek.
Ponieważ amoniaczki można przechowywać wiele dni, były
jednym z obowiązkowych wypieków na różne okazje, takie jak święta czy wesela,
gdzie pierwsze przygotowania czyniono nawet tydzień przed uroczystością.
Jak w każdym przepisie, tak i tutaj proporcje składników odgrywają
duże znaczenie. Amoniaczki z Niwisk wyrastają wyjątkowo puszyste, delikatne i
chrupiące. Jeśli więc jest to Wasz typ słodkości, zapraszam do wypróbowania
przepisu Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Niwiska, który znalazł się
w publikacji „Turystyczny Szlak Dobrego Smaku – zwiedzaj, smakuj, wracaj”.
Amoniaczki z Niwisk - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 25 g amoniaku
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka (do ciasta)
- 3 białka (na wierzch)
- cukier kryształ
Do przesianej mąki dodajemy sól, amoniak i margarynę.
Siekamy wszystko nożem i dodajemy mleko z roztrzepanymi żółtkami. Wyrabiamy
elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy
niewielkie ciasteczka. Każde smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem i
namaczamy w cukrze.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni C (piekarnik góra-dół) przez
około 15-17 minut. Studzimy.
Więcej przepisów na
podkarpackie słodkości
w tym przepisy na
amoniaczki z innych zakątków Podkarpacia
znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Czy białka też idą do ciasta czy tylko zoltka ?
OdpowiedzUsuńŻółtka do ciasta, białka na wierzch pod cukier
Usuń