niedziela, 3 grudnia 2023

Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka

Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka
Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wiązownica, gmina Wiązownica, powiat jarosławski

W różnych zakątkach naszego regionu niektóre tradycje wigilijne bywają odmienne. W Wiązownicy i okolicznych wioskach jednym z wigilijnych dań jest hamuła. Jest to zupa gotowana z suszonych owoców, zagęszczana kaszą jaglaną. Poza kaszą od typowych pamuł różni ją to, że owoców po ugotowaniu nie przeciera się, a podaje w całości. Hamuła wprowadza na wigilijny stół słodycz suszonych owoców, ale jednocześnie sprzyja naszemu układowi trawiennemu. Podstawą tej zupy są suszone jabłka, gruszki i śliwki. Można do niej dodać również inne ulubione suszone owoce. Współcześnie do hamuły dodaje się również odrobinę soku z cytryny dla podkreślenia smaku suszu.


Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka
Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 10 plasterków suszonych jabłek
  • 10 plasterków suszonych gruszek
  • 6 suszonych śliwek przekrojonych na pół
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka cukru
  • opcjonalnie inne suszone owoce, np. aronia, morele itp.
  • opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny

Suszone owoce zalewamy 3 litrami wody i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę z owocami zagotowujemy, dodając 1 łyżkę cukru. Dodajemy opłukaną kaszę jaglaną i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza zmięknie. Na koniec zupę można dokwasić sokiem z cytryny.


Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka
Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.