Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wiązownica, gmina Wiązownica, powiat jarosławski
W różnych zakątkach naszego regionu niektóre tradycje
wigilijne bywają odmienne. W Wiązownicy i okolicznych wioskach jednym z
wigilijnych dań jest hamuła. Jest to zupa gotowana z suszonych owoców,
zagęszczana kaszą jaglaną. Poza kaszą od typowych pamuł różni ją to, że owoców
po ugotowaniu nie przeciera się, a podaje w całości. Hamuła wprowadza na
wigilijny stół słodycz suszonych owoców, ale jednocześnie sprzyja naszemu
układowi trawiennemu. Podstawą tej zupy są suszone jabłka, gruszki i śliwki.
Można do niej dodać również inne ulubione suszone owoce. Współcześnie do hamuły
dodaje się również odrobinę soku z cytryny dla podkreślenia smaku suszu.
Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 10 plasterków suszonych jabłek
- 10 plasterków suszonych gruszek
- 6 suszonych śliwek przekrojonych na pół
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka cukru
- opcjonalnie inne suszone owoce, np. aronia, morele itp.
- opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny
Suszone owoce zalewamy 3 litrami wody i odstawiamy na
godzinę. Po tym czasie wodę z owocami zagotowujemy, dodając 1 łyżkę cukru.
Dodajemy opłukaną kaszę jaglaną i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza zmięknie.
Na koniec zupę można dokwasić sokiem z cytryny.
Hamuła, zupa z suszonych owoców - kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.