sobota, 2 grudnia 2023

Kapusta turebska - kuchnia podkarpacka

Kapusta turebska – kuchnia podkarpacka

Kapusta turebska – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Turbia, gmina Zaleszany, powiat stalowowolski

Zapraszam Was dzisiaj na kapustę turebską, regionalne danie z północy Podkarpacia. W tych okolicach kapustę kiszoną od pokoleń gotuje się z kaszą jaglaną, która zagęszcza potrawę i wzbogaca jej smak. Pozostałe składniki dania bywają różne, w zależności od zwyczajów w danej miejscowości. W Turbi do kapusty dodaje się białą fasolę i skwarki, które sprawiają, że kapusta jest syta. Jednak na Wigilię danie gotuje się zgodnie ze starą tradycją, czyli postnie – bez słoniny.

Przepis Pani Anny Nowak pochodzi z publikacji „Powiat Stalowowolski od kuchni”, wydanej przez Starostwo Powiatowe w Stalowej Woli.

Kapusta turebska – kuchnia podkarpacka
Kapusta turebska – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g białej fasoli
  • 500 g kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 250 g słoniny (w wersji wigilijnej nie dodajemy słoniny)
  • 3 łyżki oleju w wersji wigilijnej

Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia fasoli nie odcedzamy, tylko solimy i gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Kapustę kiszoną przelewamy zimną wodą, odciskamy, kroimy nieco drobniej i wkładamy do garna z posoloną wodą. Gotujemy około 30 minut. Kaszę jaglaną płuczemy i wsypujemy na wierzch gotującej się kapusty, ale nie mieszamy, żeby kasza nie opadła na dno i nie przywarła do dna. Garnek przykrywamy pokrywką. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Jeśli przygotowujemy kapustę na Wigilię, cebulę podsmażamy na oleju. Jeśli to inna okazja, słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy skwarki na wolnym ogniu, dodając pod koniec pokrojoną cebulę. Całość przekładamy do kapusty, dodajemy też ugotowaną, odcedzoną fasolę. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, ale już nie gotujemy.

 

Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.