Kapusta turebska – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Turbia, gmina Zaleszany, powiat stalowowolski
Zapraszam Was dzisiaj na kapustę turebską, regionalne danie
z północy Podkarpacia. W tych okolicach kapustę kiszoną od pokoleń gotuje się z
kaszą jaglaną, która zagęszcza potrawę i wzbogaca jej smak. Pozostałe składniki
dania bywają różne, w zależności od zwyczajów w danej miejscowości. W Turbi do
kapusty dodaje się białą fasolę i skwarki, które sprawiają, że kapusta jest
syta. Jednak na Wigilię danie gotuje się zgodnie ze starą tradycją, czyli
postnie – bez słoniny.
Przepis Pani Anny Nowak pochodzi z publikacji „Powiat
Stalowowolski od kuchni”, wydanej przez Starostwo Powiatowe w Stalowej Woli.
Kapusta turebska – kuchnia podkarpacka
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g białej fasoli
- 500 g kaszy jaglanej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 250 g słoniny (w wersji wigilijnej nie dodajemy słoniny)
- 3 łyżki oleju w wersji wigilijnej
Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Następnego dnia fasoli nie odcedzamy, tylko solimy i gotujemy do miękkości w
wodzie, w której się moczyła. Kapustę kiszoną przelewamy zimną wodą, odciskamy,
kroimy nieco drobniej i wkładamy do garna z posoloną wodą. Gotujemy około 30
minut. Kaszę jaglaną płuczemy i wsypujemy na wierzch gotującej się kapusty, ale
nie mieszamy, żeby kasza nie opadła na dno i nie przywarła do dna. Garnek przykrywamy
pokrywką. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Jeśli przygotowujemy kapustę na
Wigilię, cebulę podsmażamy na oleju. Jeśli to inna okazja, słoninę kroimy w
kostkę, wytapiamy skwarki na wolnym ogniu, dodając pod koniec pokrojoną cebulę.
Całość przekładamy do kapusty, dodajemy też ugotowaną, odcedzoną fasolę.
Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, ale już nie gotujemy.
Więcej regionalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Idealny przepis na święta.
OdpowiedzUsuń