piątek, 1 grudnia 2023

Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka

Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka

Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Gmina Dębica

Jak powszechnie wiadomo, piernik i powidła to para idealna. Zwykle używa się ich do przełożenia warstw upieczonego piernika, ale bywa i tak, że powidła są jednym ze składników samego ciasta. Dzięki temu piernik jest bardziej wilgotny i ma lekko śliwkowy posmak. Proponuję również posmarować cienko powidłami wierzch upieczonego piernika przed polaniem go polewą. Podkreśli to śliwkowy smak piernika.

Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne wędrówki po Gminie Dębica”, wydanej przez Gminę Dębica. W oryginale jego nazwa to piernik z migdałami.

Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka

Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka


Składniki na keksówkę 35x11 cm:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej (około 300 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 125 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 120 g powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki powideł pod polewę (opcjonalnie)
  • polewa czekoladowa
  • po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów

Mąkę przesiewamy z kakao i cynamonem. Dodajemy do niej sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. W dużej misce ucieramy margarynę i cukier, po czym dodajemy kolejno po 1 jajku i nadal ucieramy. Do masy dodajemy mleko, olej, powidła i całość miksujemy. Dodajemy mąkę z kakao i cynamonem, dobrze mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40-50 minut. Wystudzony piernik smarujemy z wierzchu cienką warstwą powideł, po czym polewamy polewą czekoladową, którą można posypać orzechami i migdałami.


Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka
Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na podkarpackie słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.