Smalec z grzybami - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Dorzecze Wisłoka, gminy: Rymanów, Besko, Zarszyn, Bukowsko
Wśród wielu tak zwanych zakąsek smalec na polskich stołach
zajmuje szczególne miejsce. Przaśny i kaloryczny, a jednocześnie wielu nie
potrafi mu się oprzeć, zwłaszcza jeśli podamy do niego dobry chleb i kiszone
ogórki. Niegdyś smalcem nazywano skwarki zatopione w stężałym tłuszczu, który
się z nich wytopił. Jednak z czasem danie ewoluowało i współcześnie popularny
jest smalec z dodatkami, które wzbogacają i urozmaicają jego smak: z cebulą,
jabłkami, suszonymi śliwkami, a nawet z żubrówką. Gdzieś po środku umiejscowiłabym
smalec z Dorzecza Wisłoka. Poza słoniną i cebulą dodajemy do niego mięso
wieprzowe, suszone grzyby, majeranek i czosnek. Smarowidło wzbogacone o takie
dodatki ma swój wyjątkowy charakter i smak. Jeśli lubicie smalec w wytrawnym
wydaniu, polecam skosztować smalcu z grzybami według lokalnej receptury.
Przepis pochodzi z publikacji Smaki „Dorzecza Wisłoka”.
Smalec z grzybami - kuchnia podkarpacka |
Składniki (na 3 takie słoiki, jak na zdjęciu):
- 1 kg słoniny
- 500 g łopatki wieprzowej
- 100 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
Dzień wcześniej namaczamy grzyby. Na drugi dzień gotujemy je
do miękkości w tej samej wodzie (wodę warto posolić). Grzyby mielimy. Jedną
cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu i dodajemy do niej
zmielone grzyby. Wszystko razem dusimy kilka minut.
Obieramy jedną cebulę i kroimy ją na 2 części. Schłodzoną
słoninę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka z grubym dnem, wkładamy
połówki cebuli i topimy słoninę na wolnym ogniu aż skwarki lekko się zrumienią
(na końcu połówki cebuli wyrzucamy).
W tym samy czasie mięso kroimy na małe kawałeczki i smażymy
je na patelni, dodając kilka łyżek tłuszczu wytopionego ze słoniny, liść
laurowy i ziele angielskie. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek
i czosnek. Całość przestudzamy i mielimy w maszynce przez grube sitko.
Łączymy grzyby, mięso i tłuszcz ze skwarkami. Doprawiamy
solą i pieprzem. Przekładamy do odpowiednich naczyń i odstawiamy do stężenia.
Smalec z grzybami - kuchnia podkarpacka |
Więcej lokalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.