Kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Niepla, gmina Jasło, powiat jasielski
Historia kotletów mielonych w Polsce sięga co najmniej XIX
wieku. Było to danie kuchni dworskiej i mieszczańskiej, które miało tę kuchnię
urozmaicić. Kotlety przyrządzano z posiekanego mięsa, np. z resztek pieczeni, a
z czasem zaczęto przygotowywać je także z surowego mięsa, które wcześniej
mielono. W chłopskich domach w tamtym czasie takich rarytasów nie znano, ale i
tam w końcu kotlety mielone trafiły, choć miało to miejsce znacznie później.
Można się oszukiwać, że kotlety z warzyw lub kaszy, które
wyglądem, a czasem nawet smakiem, przypominały kotlety mielone, to efekt
kulinarnych fantazji gospodyń, jednak znacznie bardziej prawdopodobne jest, że
zaczęto takie kotlety przyrządzać z powodu niedostatku mięsa. Na blogu są już podkarpackie
przepisy na kotlety z fasoli, z bobu z ziemniakami, z jajek, z kapusty, z kaszy
jęczmiennej oraz z kalafiora i fasoli. Jest też przepis na bieszczadzkie
kotlety z ziemniaków i sera. Dzisiaj zapraszam Was natomiast na kotlety o
najprostszym składzie, kotlety z ziemniaków. Poza ziemniakami dodaje się do
nich jedynie podsmażoną cebulkę, jajko i odrobinę mąki. Ich ziemniaczany smak
podkreśla gałka muszkatołowa i natka pietruszki. Usmażone w panierce z jajka i
bułki tartej w środku są gładkie i kremowe. Warto podać je na obiad lub kolację
na przykład z sosem grzybowym albo pomidorowym.
Przepis Pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich Niepla
pochodzi z publikacji „Smaki Nowej Galicji”, opracowanej przez LGD Nowa
Galicja, która zrzesza 5 gmin powiatu jasielskiego: Kołaczyce, Tarnowiec,
Jasło, Dębowiec i Osiek Jasielski.
Kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 30 g tłuszczu do smażenia cebuli
- 50 g cebuli
- 2 jajka + 1 jajko do panierowania
- 100 g mąki pszennej
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości, odcedzamy,
studzimy i obieramy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu lekko
ją soląc (dzięki temu zmięknie, ale nie skarmelizuje się). Obrane ziemniaki
mielimy w maszynce i dodajemy do nich podsmażoną cebulę, 2 jajka, mąkę i posiekaną
natkę pietruszki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrabiamy
ciasto, z którego formujemy wałeczek, który następnie dzielimy na równe części.
Z każdej części formujemy kotlecik, który panierujemy w jajku i bułce. Smażymy
na złoty kolor.
Kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
przepisów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.