poniedziałek, 20 listopada 2023

Kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka

Kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka
Kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Niepla, gmina Jasło, powiat jasielski

Historia kotletów mielonych w Polsce sięga co najmniej XIX wieku. Było to danie kuchni dworskiej i mieszczańskiej, które miało tę kuchnię urozmaicić. Kotlety przyrządzano z posiekanego mięsa, np. z resztek pieczeni, a z czasem zaczęto przygotowywać je także z surowego mięsa, które wcześniej mielono. W chłopskich domach w tamtym czasie takich rarytasów nie znano, ale i tam w końcu kotlety mielone trafiły, choć miało to miejsce znacznie później.

Można się oszukiwać, że kotlety z warzyw lub kaszy, które wyglądem, a czasem nawet smakiem, przypominały kotlety mielone, to efekt kulinarnych fantazji gospodyń, jednak znacznie bardziej prawdopodobne jest, że zaczęto takie kotlety przyrządzać z powodu niedostatku mięsa. Na blogu są już podkarpackie przepisy na kotlety z fasoli, z bobu z ziemniakami, z jajek, z kapusty, z kaszy jęczmiennej oraz z kalafiora i fasoli. Jest też przepis na bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera. Dzisiaj zapraszam Was natomiast na kotlety o najprostszym składzie, kotlety z ziemniaków. Poza ziemniakami dodaje się do nich jedynie podsmażoną cebulkę, jajko i odrobinę mąki. Ich ziemniaczany smak podkreśla gałka muszkatołowa i natka pietruszki. Usmażone w panierce z jajka i bułki tartej w środku są gładkie i kremowe. Warto podać je na obiad lub kolację na przykład z sosem grzybowym albo pomidorowym.

Przepis Pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich Niepla pochodzi z publikacji „Smaki Nowej Galicji”, opracowanej przez LGD Nowa Galicja, która zrzesza 5 gmin powiatu jasielskiego: Kołaczyce, Tarnowiec, Jasło, Dębowiec i Osiek Jasielski.

Kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka
Kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 30 g tłuszczu do smażenia cebuli
  • 50 g cebuli
  • 2 jajka + 1 jajko do panierowania
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości, odcedzamy, studzimy i obieramy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu lekko ją soląc (dzięki temu zmięknie, ale nie skarmelizuje się). Obrane ziemniaki mielimy w maszynce i dodajemy do nich podsmażoną cebulę, 2 jajka, mąkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto, z którego formujemy wałeczek, który następnie dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy kotlecik, który panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor.

Kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka
Kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka



Więcej regionalnych przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.