niedziela, 12 listopada 2023

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Kapuśniaczki to jeden z tych tradycyjnych wypieków, które są równie popularne, co różnorodne. Z pozoru sprawa jest prosta – kapuśniaczki to małe bułeczki w cienkim cieście, wypełnione nadzieniem z kapusty kiszonej. Jeśli jednak przyjrzymy się różnym przepisom, okazuje się, że różnice są spore. Choćby sama kapusta. Ugotowana, a później podsmażona kapusta przygotowywana jest na różne sposoby. W niektórych okolicach jest to kapusta z grzybami, a w innych kapusta z boczkiem albo kiełbasą. Dla jednych farsz z kapusty musi być kwaśny i doprawiony kminkiem. Są jednak i takie tradycje, gdzie kapustę odciska się dokładnie z soku i długo gotuje, żeby potem doprawić ją solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podobnie jest z ciastem. Dla jednych kapuśniaczki to bułeczki z delikatnego, lekko słodkiego drożdżowego ciasta, a w innych regionach farsz z kapusty zawija się w ciasto krucho-drożdżowe przyozdobione kminkiem. Różne są też sposoby formowania kapuśniaczków. Mogą to być małe, okrągłe, szczelnie zamknięte bułeczki. Jednak w niektórych regionach formuje się jeden wałek z ciasta z nadzieniem, który rozcina się na małe kapuśniaczki, dzięki czemu farsz jest widoczny z obu stron kapuśniaczka. Bywają też kapuśniaczki o kształcie owalnym i takie właśnie dzisiaj Wam proponuję. Zgodnie z przepisem Pani Zofii Magdziak z Koła Gospodyń Wiejskich w Spornem farsz z kiszonej kapusty z grzybami zawija się w ciasto krucho-drożdżowe. Dzięki temu kapuśniaczki zachowują smak ciasta drożdżowego i mogą być przechowywane kilka dni. Sam farsz warto dobrze doprawić, żeby ciasto nie zdominowało smaku kapusty.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • kminek

Farsz:

  • 750 g ugotowanej kiszonej kapusty
  • garść grzybków suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu (np. masła)
  • pieprz

Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości, a następnie odcedzamy i drobno kroimy.

Kapustę lekko odciskamy z kwasu i wkładamy do garnka z gotującą się posoloną wodą. Gotujemy około 30 minut, aż kapusta zmięknie, a następnie odcedzamy ją, dokładnie odciskamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, po czym dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy. Na koniec na patelnię dodajemy kapustę, która podczas smażenia musi lekko odparować z nadmiaru soków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zamienią się w płyn. Dodajemy mąkę, startą na tarce margarynę, śmietanę, mleko, sól oraz jajka i żółtko, Wyrabiamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku około 8-10 cm. Brzegi kwadratów smarujemy roztrzepanym białkiem. Wzdłuż jednego z boków nakładamy farsz, zwijamy ciasto w rulon, ściskamy końce i podwijamy je pod spód. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni C przez około 20 minut.


Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów z naszego regionu znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

  1. Od samego patrzenia zgłodniałam. Świetny przepis na pyszne kapuśniaczki 🧡

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.