Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Kapuśniaczki to jeden z tych tradycyjnych wypieków, które są
równie popularne, co różnorodne. Z pozoru sprawa jest prosta – kapuśniaczki to
małe bułeczki w cienkim cieście, wypełnione nadzieniem z kapusty kiszonej.
Jeśli jednak przyjrzymy się różnym przepisom, okazuje się, że różnice są spore.
Choćby sama kapusta. Ugotowana, a później podsmażona kapusta przygotowywana
jest na różne sposoby. W niektórych okolicach jest to kapusta z grzybami, a w
innych kapusta z boczkiem albo kiełbasą. Dla jednych farsz z kapusty musi być
kwaśny i doprawiony kminkiem. Są jednak i takie tradycje, gdzie kapustę odciska
się dokładnie z soku i długo gotuje, żeby potem doprawić ją solą, pieprzem i
odrobiną cukru. Podobnie jest z ciastem. Dla jednych kapuśniaczki to bułeczki z
delikatnego, lekko słodkiego drożdżowego ciasta, a w innych regionach farsz z
kapusty zawija się w ciasto krucho-drożdżowe przyozdobione kminkiem. Różne są
też sposoby formowania kapuśniaczków. Mogą to być małe, okrągłe, szczelnie
zamknięte bułeczki. Jednak w niektórych regionach formuje się jeden wałek z
ciasta z nadzieniem, który rozcina się na małe kapuśniaczki, dzięki czemu farsz
jest widoczny z obu stron kapuśniaczka. Bywają też kapuśniaczki o kształcie
owalnym i takie właśnie dzisiaj Wam proponuję. Zgodnie z przepisem Pani Zofii
Magdziak z Koła Gospodyń Wiejskich w Spornem farsz z kiszonej kapusty z
grzybami zawija się w ciasto krucho-drożdżowe. Dzięki temu kapuśniaczki
zachowują smak ciasta drożdżowego i mogą być przechowywane kilka dni. Sam farsz
warto dobrze doprawić, żeby ciasto nie zdominowało smaku kapusty.
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne
przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 35 g drożdży
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 białko
- kminek
Farsz:
- 750 g ugotowanej kiszonej kapusty
- garść grzybków suszonych
- 1 cebula
- 1 łyżka tłuszczu (np. masła)
- pieprz
Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na
drugi dzień gotujemy je do miękkości, a następnie odcedzamy i drobno kroimy.
Kapustę lekko odciskamy z kwasu i wkładamy do garnka z
gotującą się posoloną wodą. Gotujemy około 30 minut, aż kapusta zmięknie, a
następnie odcedzamy ją, dokładnie odciskamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w
kostkę i szklimy na maśle, po czym dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy. Na
koniec na patelnię dodajemy kapustę, która podczas smażenia musi lekko
odparować z nadmiaru soków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem, aż
zamienią się w płyn. Dodajemy mąkę, startą na tarce margarynę, śmietanę, mleko,
sól oraz jajka i żółtko, Wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku około 8-10
cm. Brzegi kwadratów smarujemy roztrzepanym białkiem. Wzdłuż jednego z boków
nakładamy farsz, zwijamy ciasto w rulon, ściskamy końce i podwijamy je pod
spód. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku w
temperaturze 180-200 stopni C przez około 20 minut.
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów z
naszego regionu znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Od samego patrzenia zgłodniałam. Świetny przepis na pyszne kapuśniaczki 🧡
OdpowiedzUsuń