Zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Rymanów, powiat krośnieński
Na Podkarpaciu zupy gotowane na suszonych grzybach zwykle
podawane są jako polewki na prażonej mące lub na zakwasie na barszcz. Zupa
grzybowa z okolic Rymanowa bynajmniej nie jest polewką. To bogata zupa, pełna
warzyw, zabielana śmietaną i podawana z kładzionymi kluseczkami. Będzie
doskonałym wyborem zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad.
Przepis pochodzi z publikacji: Kulinarne podróże z „Jasiem
Wędrowniczkiem”.
Zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- garść suszonych grzybów
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/3 pora
- 2 l rosołu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Kluseczki:
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 15 dag mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
Zupa:
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (około 1,5 godziny) i odcedzamy przez sito, nie wylewając wywaru grzybowego. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy w paseczki. Gotujemy je do miękkości na rosole. Dokładamy pokrojone w paseczki grzyby i dolewamy gorący wywar grzybowy. Zupę podbijamy łyżką mąki wymieszaną z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do zupy wkładamy ugotowane wcześniej kluseczki i zabielamy śmietaną, zahartowaną wrzącą zupą.
Kluseczki:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, mąkę i wyrabiamy ciasto,
na końcu dolewając mleko. Ciasto kładzione powinno być gęste jak na racuchy. Na
osolony wrzątek kładziemy łyżeczką kluseczki i gotujemy przez chwilę od wypłynięcia
na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami - kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie zupy znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.