niedziela, 29 października 2023

Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka

Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka
Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Jabłonka, gmina Dydnia, powiat brzozowski

Niedawno proponowałam Wam wykorzystanie jabłek antonówek do zrobienia marmolady. Dzisiaj, śladem Koła Gospodyń Wiejskich z Jabłonki, proponuję wykorzystanie tej marmolady do zrobienia cynamonek. Są to trójkątne ciastka z kruchego ciasta z nadzieniem z marmolady jabłkowej z odrobiną cynamonu. Szybkie i smaczne, należy jednak pamiętać, żeby użyć gęstej marmolady, która nadaje się do nadziewania.

Przepis pochodzi z publikacji „Z Dydyńskiego ogrodu na stół”, wydanej przez Gminę Dydnia

Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 50 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietany
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • szczypta soli
  • około 200 ml gęstej marmolady z jabłek (na przykład z tego przepisu)
  • cynamon
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę siekamy z margaryną i solą. Dodajemy śmietanę, żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i kroimy na kwadraty o boku 7x7 cm. Na każdy kwadrat nakładamy trochę marmolady i oprószamy ją cynamonem. Kwadraty składamy po przekątnej i ostrożnie zlepiamy brzegi (w piekarniku ciastka mogą się lekko otworzyć, ale nie powinna z nich wyciekać marmolada). Ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka
Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na podkarpackie ciasteczka

w zakładce

KUCHNIA  PODKARPACKA

Zapraszam :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.