Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Jabłonka, gmina Dydnia, powiat brzozowski
Niedawno proponowałam Wam wykorzystanie jabłek antonówek do
zrobienia marmolady. Dzisiaj, śladem Koła Gospodyń Wiejskich z Jabłonki,
proponuję wykorzystanie tej marmolady do zrobienia cynamonek. Są to trójkątne
ciastka z kruchego ciasta z nadzieniem z marmolady jabłkowej z odrobiną
cynamonu. Szybkie i smaczne, należy jednak pamiętać, żeby użyć gęstej
marmolady, która nadaje się do nadziewania.
Przepis pochodzi z publikacji „Z Dydyńskiego ogrodu na
stół”, wydanej przez Gminę Dydnia
Składniki na około 50 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml śmietany
- 4 żółtka
- 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
- szczypta soli
- około 200 ml gęstej marmolady z jabłek (na przykład z tego przepisu)
- cynamon
- cukier puder do oprószenia
Mąkę siekamy z margaryną i solą. Dodajemy śmietanę, żółtka i
zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Schłodzone
ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i kroimy na kwadraty o boku 7x7 cm.
Na każdy kwadrat nakładamy trochę marmolady i oprószamy ją cynamonem. Kwadraty
składamy po przekątnej i ostrożnie zlepiamy brzegi (w piekarniku ciastka mogą się
lekko otworzyć, ale nie powinna z nich wyciekać marmolada). Ciasta układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170
stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po
wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie ciasteczka
w zakładce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.