Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Bigos to tradycyjna polska potrawa, ale czy istnieje jeden uniwersalny przepis jak go przyrządzić? W żadnym razie! Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń i upodobań. Jedni gotują bigos na kapuście kiszonej, inni dodają również białą kapustę. W jednych domach w bigosie musi być kiełbasa, a w innych koniecznie różne mięsa. Dla jednych niezbędnym dodatkiem jest przecier pomidorowy, dla innych pomidory, a pozostali w ogóle nie dodają tych składników. A jak jest na Podkarpaciu? Zapytałam Was o to niedawno na Facebooku. Mam wrażenie, że jest podobnie, jak w całej Polsce, czyli różnorodnie :) Może jedynie wyróżnia się fakt mieszania kapusty kiszonej i białej, choć oczywiście nie w każdym domu (na przykład w moim nie :)). A więc część z nas dodaje do kapusty różne mięsa, inni trzymają się kiełbasy i boczku. Niektórzy lubią bigos z przecierem pomidorowym, inni nie uznają tego zwyczaju. Do bigosu bez przecieru często dodajemy suszone, a nawet wędzone śliwki. Wrzucamy też suszone grzybki. Z ciekawszych dodatków zwróciły moją uwagę: miód, powidła śliwkowe i kwaśne jabłka, cząber, a nawet wino – oczywiście nie wszystko na raz :). Niektórzy wspominali rodzinny dom, w którym bigos pieczono w piecu chlebowym, a nie gotowano. Wszystko to są takie nasze lokalne smaczki, ciekawostki. Dziękuję, że podzieliliście się nimi ze mną.
Prezentowany dzisiaj przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne
LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Jego autorką jest
Pani Danuta Inglot z Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni. Dla jednych będzie to
przepis na klasyczny bigos z kapusty mieszanej, ze śliwką i grzybami. Dla
innych będzie nieco odbiegał od ich własnego, tradycyjnego przepisu. Niemniej
bigos smakuje doskonale i nie mogło takiego przepisu zabraknąć na moim blogu :)
Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 700 g kapusty kiszonej
- 700 g białej (surowej) kapusty
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy
- 4 cebule
- 20 g suszonych grzybów
- 100 g śliwek suszonych
- sól, pieprz, łyżka kminku, liść laurowy
Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy
liść laurowy i gotujemy do miękkości. Surową kapustę szatkujemy, zalewamy
wrzątkiem i gotujemy razem z grzybami, śliwkami i kminkiem. Boczek i kiełbasę kroimy,
smażymy na patelni, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do
momentu, aż cebula się zeszkli. W dużym garnku mieszamy obie kapusty. Dodajemy
cebulę z kiełbasą i boczkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.