niedziela, 3 marca 2019

Pierogi z ziemniakami i kiełbasą - kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi z ziemniakami i kiełbasą - kuchnia podkarpacka


Pierogi to danie, które zwykle przygotowuje się z postnych składników i co najwyżej okrasza się skwarkami. Jednak w niektórych domach przygotowuje się je również z mięsem. Często jest to sposób na wykorzystanie pozostałości po innych daniach. Doskonałym przykładem są pierogi z ziemniakami i kiełbasą. Do ich przygotowania można wykorzystać ugotowane ziemniaki, pozostałe po wczorajszym obiedzie. Do utłuczonych ziemniaków dodaje się podsmażoną cebulkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Najlepiej użyć do tego celu kiełbasy swojskiej, ale sprawdzi się również kiełbasa zwyczajna.

Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk”, wydanej przez LGD Eurogalicja. Podzieliły się nim panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebownisku.

Pierogi z ziemniakami i kiełbasą - kuchnia podkarpacka
Składniki na około 60 sztuk:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (oraz do podsypywania)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 pełna szklanka gorącej wody (może być troszkę więcej)
Farsz:
  • 10 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 laska kiełbasy wiejskiej
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie i po odcedzeniu tłuczemy je lub przepuszczamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Ziemniaki mieszamy z kiełbasą i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko i szklanką wykrawamy placki. Każdy placek napełniamy dużą porcja farszu i sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy do gotującej się lekko posolonej wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 5 minut.
Pierogi z ziemniakami i kiełbasą podajemy okraszone roztopionym masłem lub skwarkami.

Pierogi z ziemniakami i kiełbasą - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
gdzie znajdziecie blisko 200 przepisów na regionalne dania
w tym również na różnego rodzaju pierogi


1 komentarz:

  1. Gdy byłam młodsza i bez konsekwencji mogłam jadać smażone z kiełbasą i cebulą gotowane ziemniaki, bardzo często taką smażonkę przygotowywałam. Dawno już nie jadłam. Twój pierogowy farsz przypomniał mi dawne czasy. Ależ było pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.