piątek, 28 maja 2021

Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska

Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska
Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska
Lokalizacja: Lwów

Całkiem niedawno na blogu gościł przepis na zupę zapalankę. Jej nazwa pochodzi od zasmażki, którą „zapala” się wywar. Jak się okazuje już 200 lat temu w Galicji Wschodniej używano tego określenia. W książce kucharskiej wydanej we Lwowie na początku XIX wieku znajdziemy wiele zapalonych dań, a pośród nich słodką kapustę zapaloną. Jest to przepis na prosty dodatek do dań obiadowych. Poszatkowaną kapustę gotuje się do miękkości, a po odcedzeniu dodaje się ją do zasmażki i rozprowadza niewielką ilością bulionu. W mniej lub bardziej podobnej formie danie funkcjonuje w naszym regionie do dzisiaj. Gdyby jednak ktoś jeszcze nie robił, polecam :)

Źródło przepisu: „Książka kucharska czyli: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”.


Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska
Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska

Składniki:

  • 1 średnia główka słodkiej kapusty
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml bulionu
  • sól

Kapustę drobno kroimy („krajesz jak makaron”) i wrzucamy do osolonego wrzątku razem z kminkiem. Gotujemy do miękkości – młodą kapustę około 4 minut, zwykłą kilka minut dłużej. Kapustę odcedzamy. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Rumienimy zasmażkę i dodajemy do niej kapustę z kminkiem. Mieszamy, chwilę razem smażymy, po czym dodajemy bulion. Kiedy się zagotuje doprawiamy do smaku solą. Podajemy na gorąco.


Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska
Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska


Więcej przepisów na podkarpackie dania,

w tym również dania kuchni galicyjskiej

pochodzące ze wspomnianej lwowskiej książki kucharskiej

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

1 komentarz:

  1. Moja babcia taką robiła. Dodawała też trochę tartej marchewki. Niesamowity smak😋

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.