Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska |
Całkiem niedawno na blogu gościł przepis na zupę zapalankę.
Jej nazwa pochodzi od zasmażki, którą „zapala” się wywar. Jak się okazuje już
200 lat temu w Galicji Wschodniej używano tego określenia. W książce
kucharskiej wydanej we Lwowie na początku XIX wieku znajdziemy wiele zapalonych
dań, a pośród nich słodką kapustę zapaloną. Jest to przepis na prosty dodatek
do dań obiadowych. Poszatkowaną kapustę gotuje się do miękkości, a po
odcedzeniu dodaje się ją do zasmażki i rozprowadza niewielką ilością bulionu. W
mniej lub bardziej podobnej formie danie funkcjonuje w naszym regionie do
dzisiaj. Gdyby jednak ktoś jeszcze nie robił, polecam :)
Źródło przepisu: „Książka kucharska czyli: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”.
Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska |
Składniki:
- 1 średnia główka słodkiej kapusty
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml bulionu
- sól
Kapustę drobno kroimy („krajesz jak makaron”) i wrzucamy do
osolonego wrzątku razem z kminkiem. Gotujemy do miękkości – młodą kapustę około
4 minut, zwykłą kilka minut dłużej. Kapustę odcedzamy. W garnku z grubym dnem
roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Rumienimy zasmażkę i dodajemy do
niej kapustę z kminkiem. Mieszamy, chwilę razem smażymy, po czym dodajemy
bulion. Kiedy się zagotuje doprawiamy do smaku solą. Podajemy na gorąco.
Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska |
Więcej przepisów na
podkarpackie dania,
w tym również dania
kuchni galicyjskiej
pochodzące ze
wspomnianej lwowskiej książki kucharskiej
znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Moja babcia taką robiła. Dodawała też trochę tartej marchewki. Niesamowity smak😋
OdpowiedzUsuń