poniedziałek, 24 maja 2021

Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka

Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka
Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Zagorzyce Górne, gmina Sędziszów Małopolski 

Kudroń (a w innych regionach również bluszczak, balacznik, kumdran, kondratek i kocimorda) to lokalna nazwa popularnego niegdyś zioła bluszczyku kurdybanka. Było ono znane już kilkaset lat temu (podobno najstarsze ślady odkryto w Biskupinie), a w kuchniach naszych praprababek pełniło taką rolę, jaką dzisiaj pełni natka pietruszki, czy koperek. Ze względu na swój specyficzny, lekko gorzki smak i intensywny korzenny zapach, świeży lub suszony bluszczyk chętnie dodawany był do różnych dań, ale też używano go w browarnictwie. Jako jedno z pierwszych wartościowych ziół pojawiających się wiosną, cieszyło się popularnością nie tylko ze względów kulinarnych, ale również leczniczych oraz mistycznych. Podobno wielkim zwolennikiem kurdybanka był Jan III Sobieski, który miał go zabierać w celach leczniczych na swoje wyprawy wojenne. Według Zbigniewa T. Nowaka („Zioła polskich łąk”) już w X wieku bluszczykiem leczono kaszel i gorączkę. Przez wieki używano go do okładów, co jest związane z jego działaniem bakteriobójczym i grzybobójczym. Z czasem odkryto również jego dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, system trawienny, jak i na woreczek żółciowy. Bluszczyk kurdybanek odtruwa wątrobę i wspomaga pracę trzustki. Podobno wspomaga on leczenie astmy oraz poprawia pracę nerek, jak również pomaga w walce z alergiami poprzez hamowanie produkcji mediatorów stanu zapalnego w organizmie. Jednak bardzo dawno temu bluszczykowi przypisywano inne moce. Nazywany zielem Świętego Piotra miał chronić przed złem, w tym przed rzuceniem uroku, dlatego pęki ziół wieszano na chatach i innych zabudowaniach.

Najlepsze właściwości smakowe mają liście bluszczyku kurdybanka zerwane zaraz na początku kwitnienia, co zwykle przypada na początek kwietnia. Suszone listki mają łagodniejszy smak niż świeże ziele, niemniej ze względu na intensywny smak również i ich należy używać w rozsądnych ilościach.

Zaprezentowany przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Zagorzyce Górne i został opublikowany w „Powiatowym informatorze o produktach lokalnych i tradycyjnych” powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego.


Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka
Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka

Bluszczyk kurdybanek (kudroń)
Bluszczyk kurdybanek (kudroń)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki bluszczyku kurdybanka (kudroniu)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ½ dużej cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku

Ziemniaki, cebulę i marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany kudroń. Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i chwilę razem smażymy, po czym dodajemy śmietanę i całość przelewamy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka
Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka

Bluszczyk kurdybanek (kudroń)
Bluszczyk kurdybanek (kudroń)


 Więcej regionalnych zup w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

2 komentarze:

  1. "Rzadkie ziemniaki" to wypisz-wymaluj wielkopolskie śleperyby vel rzadkie pyrki! :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.