wtorek, 17 grudnia 2024

Miodownik z orzechami – kuchnia podkarpacka

Miodownik z orzechami – kuchnia podkarpacka
Miodownik z orzechami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: powiat rzeszowski

Z różnicą między piernikiem a miodownikiem jest jak z tym jajkiem i kurą. Co było pierwsze? :) W sieci można przeczytać, że miodownik jest odmianą piernika. Równie łatwo znaleźć informację, że miodownik jest pierwowzorem piernika. A jaka jest prawda? Leży pewnie gdzieś po środku. Piernik charakteryzuje użycie przypraw korzennych, które pochodzą z innego kontynentu, a więc w naszym regionie to zapewne miodownik był tym wypiekiem, który pojawił się jako pierwszy, ponieważ pieczono go z lokalnie dostępnych składników. Najważniejszym z nich jest miód, który nie tylko nadaje miodownikowi smak, ale też wpływa na jego zwartą strukturę i skarmelizowany kolor. Gdzieś po drodze powstawały różne kombinacje tych ciast i tak oto prezentuję Wam dzisiaj przepis na miodownik z dodatkiem przepraw korzennych, a więc dwa w jednym :) Jeśli nie możecie się zdecydować, czy upiec piernik czy miodownik, to może właśnie znaleźliście rozwiązanie :) 

Przepis na miodownik z orzechami pochodzi z książki wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” pt. „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Przepis na polewę to moja sprawdzona (choć nie tradycyjna) propozycja :)

Miodownik z orzechami – kuchnia podkarpacka
Miodownik z orzechami – kuchnia podkarpacka

Składniki na keksówkę 11x35 cm:

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta amoniaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2/3 małego słoiczka powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa

Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, proszek do pieczenia, amoniak i przyprawę do piernika. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy olej, śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z orzechami i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy trochę ubitych białek i mieszamy, żeby rozluźnić ciasto. Dodajemy pozostałe białka i mieszamy całość. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 175 stopniach C przez 50-55 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić, przykrywamy go arkuszem folii aluminiowej.

Wystudzony miodownik przecinamy wzdłuż i przekładamy powidłami śliwkowymi. Wierzch dekorujemy polewą.


Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżki żelatyny + 1 łyżka wrzątku

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego cukier puder, kakao, śmietanę i cały czas mieszamy, aż składniki się połączą. Ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy aż polewa zacznie gęstnieć. Polewamy miodownik.

 

Więcej przepisów na podkarpackie słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.