Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne
Uszka kojarzone są zwykle z Wigilią, jednak równie chętnie gotowano je niegdyś jako świąteczny obiad. Między innymi podawano wówczas uszka z mięsem przygotowywanym jak na pierogi, czyli z mięsem wcześniej upieczonym albo ugotowanym, a później zmielonym i doprawionym. Innym sposobem na farsz jest przygotowanie go z mięsa surowego. Takie uszka, podobnie jak te wigilijne, również podawano z barszczem. Ja wybrałam barszcz grzybowy*, bo taki lubimy najbardziej, jednak w regionie z którego pochodzi przepis, czyli w Bieszczadach, z pewnością był to barszcz czerwony albo rosół.
Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji
kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz
Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”.
Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
Z mąki, jajka, wody i soli zarabiamy elastyczne ciasto.
Cebulę mielimy w maszynce. Mieszamy ją z mielonym
mięsem, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy kwadraty 4x4 cm,
nakładamy farsz i zlepiamy trójkąty, po czym łączymy 2 przeciwległe rogi. Gotujemy
w lekko osolonej wodzie.
Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka |
Przepis na barszcz grzybowy znajdziecie
TUTAJ.
Więcej specjałów z naszego regionu znajdziecie
w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.