Uszka z kapustą kiszoną – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: powiat strzyżowski
Tej zimy proponowałam Wam już uszka z grzybami i
uszka z mięsem. Tym razem przyszła pora na uszka z kapustą kiszoną. Jak zwykle w
przypadku kapusty kiszonej, cały urok dania tkwi w dobrze przygotowanym farszu.
Kapustę najpierw należy ugotować, a potem podsmażyć razem z cebulką na
tłuszczu. Odparowaną, podsmażoną dobrze doprawiamy, po czym robimy z niej
uszka. Podajemy je z czerwonym barszczem, ale i w rosole będą smaczne.
Przepis na ten specjał opublikowano w „Wielkiej
księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”.
Uszka z kapustą kiszoną – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 50 sztuk:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki gorącej wody
- duża szczypta soli
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1-2 cebule
- 180 g tłuszczu (olej, masło)
- sól, pieprz
Kapustę kiszoną odciskamy i gotujemy do miękkości w
małej ilości wody (około 30-40 minut). W razie potrzeby podlewamy wodą. Cebulę
kroimy w kosteczkę i szklimy na tłuszczu, po czym dodajemy do niej ugotowaną,
odcedzoną i drobno pokrojoną kapustę. Wszystko razem smażymy przez 15 minut.
Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Zagotowujemy osoloną wodę do gotowania uszek.
Z mąki, jajek, wody i soli zagniatamy jednolite
ciasto, które cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty 3x3 cm. Na kwadraciki
nakładamy farsz, zlepiamy w trójkąty, po czym zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe
wierzchołki. Uszka gotujemy we wrzącej wodzie, odcedzamy i przelewamy gorącą
wodą.
Uszka z kapustą kiszoną – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Moja sciowa robi takie. Jednak ja preferuję z grzybami.
OdpowiedzUsuńMoja teściowa robi takie. Jednak ja preferuję z grzybami.
OdpowiedzUsuń