Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Ostrowy Baranowski, gmina Cmolas, powiat kolbuszowski
Mazurek to jedno z tych ciast, których w naszym
regionie na tradycyjnym wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć. Zachęcam więc
do upieczenia mazurka wykwintnego, który spełnia wszystkie kryteria
wielkanocnego przysmaku: jest złożony z dwóch blatów kruchego ciasta, główny
dodatek stanowią suszone owoce i smaczny krem, a ciasto jest niewysokie i
bardzo słodkie (cukier można ograniczyć o połowę).
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Lesianki” z Ostrów
Baranowskich został opublikowany w Korso Kolbuszowskim z 23 marca 2016 r.
Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła (lub margaryny)
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 250 g masła
Dodatkowo:
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 250 g suszonych owoców: śliwki, rodzynki, morele (zamiast moreli dodałam migdały)
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Miękkie masło ucieramy, dodając do niego stopniowo cukier puder, a następnie wbijając po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 15 minut.
Przygotowujemy krem. Mleko, żółtka, jajko, cukier i mąkę dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia. Masę trzeba cały czas mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka. Gęstą masę przestudzamy, po czym dodajemy do niej po kawałku miękkiego masła i miksujemy do połączenia składników.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy 3/4 kremu i
przykrywamy go drugim blatem. Na cieście rozsmarowujemy powidła, a na nie
wykładamy pozostały krem. Dekorujemy suszonymi owocami pokrojonymi na mniejsze
kawałki. Mazurka odstawiamy w chłodne miejsce, żeby krem zastygł i związał
blaty ciasta.
Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Na pewno wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuń