sobota, 10 października 2020

Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka

Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka

Jednym z dobrodziejstw natury, bez którego nie byłoby lasowiackiej kuchni, są leśne grzyby. W sezonie podawane przede wszystkim w postaci sosów i zup ze świeżych grzybów, poza sezonem wzbogacały smak i kolor wielu potraw. Suszone grzyby dorzucano do kapusty, do kasz i do zup. Dodawano je również do duszonych mięs.

Schab po lasowiacku to miękkie, soczyste kotlety duszone w towarzystwie suszonych grzybów i cebuli. Smakują wyjątkowo właśnie dzięki grzybom, które oddają im cały swój aromat. Jeśli dodamy prawdziwki, uzyskamy delikatny grzybowy smak i lekko brunatny sos. Z podgrzybkami sos będzie miał ciemnobrązowy kolor, a smak będzie bardziej wyrazisty. Suszone kozaki zabarwią sos na szary kolor, ale w zamian oddadzą mu całą swoją grzybową intensywność. Kotlety po lasowiacku najlepiej będą smakowały z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Przepis został opublikowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Siedlisko”, które zrzesza gminy Kolbuszowa, Raniżów, Dzikowiec i Majdan Królewski.

Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 50 g suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sklarowane masło lub olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz, sól – do smaku
  • 1 litr maślanki lub serwatki

Schab myjemy, kroimy w plastry szerokie na 2 cm, układamy w naczyniu i zalewamy maślanką lub serwatką. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Suszone grzyby zalewamy wodą i również odstawiamy.

Każdy kotlet przed smażeniem osuszamy, bardzo lekko rozbijamy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po 1 minucie z każdej strony. Cebulę drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Na zeszkloną cebulę wykładamy obsmażone kotlety i dodajemy namoczone, posiekane grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Doprawiamy solą, przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości (w zależności od grubości kotletów i jakości mięsa od 30 do 50 minut). Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy pieprzem. Powstały sos dobrze zagęścić łyżką mąki.


Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka


Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka


 

Więcej podkarpackich przepisów

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.