Zupa Szabaga – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Jawornik Polski, gmina Jawornik Polski, powiat przeworski
Przednówek to okres pomiędzy końcem zimy, kiedy zgromadzone
latem i jesienią zapasy żywności już się kończą, a pierwszymi zbiorami, kiedy
można wyżywić rodzinę świeżymi plonami zebranymi z pola i sadu. Dla zamożnych
gospodarzy lub wtedy, kiedy w ubiegłym roku był duży urodzaj, przednówek był tylko
kolejną porą roku. Jednak dla ludzi uboższych i w latach nieurodzaju przednówek
był trudnym okresem, w którym ciężko było wyżywić nie tylko zwierzęta
gospodarskie, ale i domowników. Wiele rodzin musiało w tym okresie zadowolić
się zaledwie jednym ciepłym posiłkiem i jakoś przetrwać do czasu, kiedy ogród,
pole, las i sad podzielą się swym bogactwem. W takich okolicznościach nie
dziwią więc dania przygotowywane z pierwszych młodych roślin, które się pojawią
– nie tylko z roślin uprawowych, ale z ziół i chwastów, np. z pokrzyw czy
kudronia. W okolicach Jawornika Polskiego na przednówku często gotowano zupę, którą
nazywa się tu szabaga. Zupę gotowano z młodej lebiody lub z pierwszych liści
młodej kapusty, zrywanych zanim podrosną i zbiją się w zwarte główki. Do zupy
dodawano cebulę i zagęszczano ją mąką i śmietaną. Doskonale pasowałyby do niej
ziemniaki, jednak na przednówku już ich zwykle nie było, więc szabagę podawano
z proziakami. A żeby zupa nie była tak zupełnie „cienka”, okraszano ją
skwarkami – o ile oczywiście w komorze była jeszcze słonina.
Szabaga to skromna zupa z niewielu składników, ale
smakuje doskonale i warto o niej pamiętać początkiem wiosny. Przepis na zupę z
liści młodej kapusty podaję za Zespołem „Jawor” z Jawornika Polskiego. Został
on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa
podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „ProCarpathia” oraz Województwo Podkarpackie.
Zupa Szabaga – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- liście z młodej kapusty
- 2 litry wody lub wywaru z drobiu
- 1-2 cebule
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- słonina (100-200g)
Czyste liście z młodej kapusty (kiedy nie ma
jeszcze głów) drobno kroimy i sparzamy dwukrotnie wrzątkiem, po czym odcedzamy
i zalewamy świeżą wodą lub wywarem z drobiu. Gotujemy około 10-15 minut aż
kapusta zmięknie, solimy i dodajemy 1-2 cebule pokrojone w kostkę. Gotujemy
chwilkę i zaprawiamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (najpierw do śmietany z
mąką dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i dopiero wtedy przelewamy do
gotującej się zupy), Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na talerzu zupę
okraszamy skwarkami wysmażonymi ze słoniny. Podajemy z proziakami.
Zupa Szabaga – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych zup z naszego regionu
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Nigdy nie jadłam takiej zupy.
OdpowiedzUsuńSmaki mojego dzieciństwa! 😊
OdpowiedzUsuńRewelacyjna sam takową gotuje
OdpowiedzUsuńDużo tu kulinarnych nowinek bardzo mi się podoba ten blog.
OdpowiedzUsuń