Prozioki z białym serem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Łubno-Opace, gmina Tarnowiec, powiat jasielski
Proziaki, małe sodowe placuszki o wytrawnym smaku,
to jeden z najlepiej znanych tradycyjnych wypieków Podkarpacia. Dla wielu jest
to wręcz symbol naszej kuchni regionalnej. A wersji proziaków jest tyle, ile
domów, w których się je piecze – na maślance, na kefirze, na kwaśnym mleku, na
serwatce, na śmietanie; okrągłe, kwadratowe, romby lub w nieregularnym
kształcie; z odrobiną sody lub z całkiem sporą jej ilością; z jajkiem lub bez,
z cukrem lub bez. A każdy niuansik wpływa na smak, tak jak wpływa na smak
pieczenie na blasze kuchennej w porównaniu z pieczeniem na suchej patelni.
Jeszcze inaczej będą smakowały proziaki smażone na oleju. Naprawdę jest co
testować i jest z czego wybierać. Dzisiaj proponuję Wam przepis na proziaki (w
lokalnej gwarze „prozioki”), w których do ciasta dodaje się biały ser. Ilość
sera nie jest duża, więc nie wpływa on znacząco na smak proziaków, natomiast zmienia
odrobinę ich konsystencję, osłabiając działanie glutenu. Po upieczeniu w
cieście nie tworzą się duże puste oczka i pozostaje ono nieco bardziej
wilgotne. Jeśli więc zamarzą Wam się cieplutkie proziaki – z masełkiem, albo
jako dodatek do zupy czy sałatki – spróbujcie prozioków z białym serem:)
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Łubnie Opacym
opublikowano w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa
podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „ProCarpathia” oraz Województwo Podkarpackie.
Prozioki z białym serem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml kwaśnego mleka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g białego sera
- 2 żółtka
- duża szczypta soli (najlepiej 1 łyżeczka)
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy placuszki
grubości około 0,5 cm i pieczemy je z obu stron na blasze kuchennej lub suchej patelni.
Prozioki z białym serem - kuchnia podkarpacka
Więcej regionalnych specjałów znajdziecie
w zakładce
Zapraszam :)
Chyba nigdy nie jadłam prozioków.
OdpowiedzUsuńU nas (wieś Pstrągowa, gmina Czudec) też czasami dodaje się białego sera do proziaków.
OdpowiedzUsuń