Barszcz czerwony z botwinką – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Korczyna, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Botwina to nazwa, która może oznaczać zarówno młode
buraczki ćwikłowe wraz z łodygami i liśćmi, jak i zupę przygotowaną na bazie
tych buraczków. Zwykle gotowana jest na wywarze warzywnym i zabielana śmietaną
z mąką, co sprawia że jest bardziej zawiesista i kremowa w smaku. Młode łodygi
i liście buraczków mają łagodny, przyjemny smak. Można je gotować razem z warzywami,
ale wrzucone nieco później nie rozmiękną, a łodygi będą lekko chrupać. Botwinkę
podaje się zwykle z jajkiem lub młodymi ziemniakami. Urodą botwinki jest jej
łagodny smak, jednak często bywa lekko dokwaszana. Do tego celu świetnie nadaje
się zwykły ocet, który dodatkowo sprawia, że buraczki nie tracą koloru. Ze
względu na ten lekko kwaśny smak w Korczynie zupę z botwinką nazywa się
barszczem czerwonym, choć próżno szukać wśród składników buraczanego zakwasu.
Zastępuje go właśnie niewielka ilość octu.
Zapraszam do wypróbowania przepisu Pani Zofii
Pelczarskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Korczynie. Znalazł się on w publikacji
„Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Barszcz czerwony z botwinką – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 l wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 buraki ćwikłowe z natką
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- koperek, natka pietruszki
- ocet 10% do smaku
- sól, pieprz
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Łodygi buraków
oraz liście kroimy w drobne kawałki. Do gotującej się wody wrzucamy warzywa
oraz łodygi i liście buraków. Dodajemy 1-2 łyżki octu do smaku. Gotujemy do
miękkości warzyw. Pod koniec gotowania barszcz podbijamy śmietaną wymieszaną z
mąką. Doprawiamy solą i pierzem, po czym dodajemy posiekany koperek i natkę
pietruszki.
Więcej zup z naszego regionu
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Wygląda jak botwinka mojej Mamy :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba jednak ugotować tą botwinkę żeby sprawdzić jak smakuje.
OdpowiedzUsuń