niedziela, 22 maja 2022

Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka

Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka
Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski

Przepis na to ciasto zaciekawił mnie przede wszystkim z powodu nietypowej masy jabłkowej. Nigdy o takiej nawet nie słyszałam, nie mówiąc o kosztowaniu. Pokrojone jabłka podgotowuje się w wodzie, do której później dodaje się budynie wymieszane z wodą oraz galaretkę. Powstałym w ten sposób „kisielem” zalewa się jabłka ułożone na upieczonym biszkopcie. Na kisiel z kolei wykłada się ciasto z kokosa i ponownie całość piecze się w piekarniku. Warto wybrać soczyste, kwaskowate jabłka, które zachowują swój smak i intensywność, dzięki czemu ciasto ma świeży smak. Uprzedzam też, że zarówno biszkopt, jak i ciasto kokosowe są dość słodkie i jeśli za tym nie przepadacie, dodajcie nieco mniej cukru.

Przepis Stowarzyszenia Mieszkańców Wsi Torki ,,Nie tylko dla siebie” pochodzi z publikacji: Regionalne dziedzictwo kulinarne LGD „Ziemia Przemyska”.


Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka
Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kisiel:

  • 6-7 jabłek
  • 750 ml wody
  • 1 zielona galaretka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem

Wierzch:

  • 200 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka

Biszkopt:

Białka ubijamy mikserem i po kilku minutach ubijania dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Kiedy białka z cukrem są już ubite, dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijemy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Kisiel:

Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Zalewamy je woda i gotujemy na wolnym ogniu (od zagotowania gotujemy przez 5 minut). Owoce odkładamy, a do kompotu wlewamy budynie wymieszane z niewielką ilością wody (około 200 ml) i zagotowujemy mieszając. Na koniec dodajemy galaretkę, wyłączamy gaz i mieszamy, żeby galaretka dobrze się rozpuściła. Jabłka rozkładamy na ostudzonym biszkopcie i zalewamy lekko przestudzonym kisielem.

Wierzch:

Margarynę lub masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z 3 żółtkami. Na koniec ubijamy białka i dodajemy je do masy. Masę rozkładamy na kisielu i całość podpiekamy na wyższej półce w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C, aż wierzch się dobrze zarumieni (około 15-20 minut).


Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka
Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

 

 

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie. Muszę koniecznie przetestować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki tej galaretce ciasto wygląda jeszcze bardziej apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis nie dla mnie, bo nie lubię jabłek.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.