Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski
Przepis na to ciasto zaciekawił mnie przede
wszystkim z powodu nietypowej masy jabłkowej. Nigdy o takiej nawet nie słyszałam,
nie mówiąc o kosztowaniu. Pokrojone jabłka podgotowuje się w wodzie, do której
później dodaje się budynie wymieszane z wodą oraz galaretkę. Powstałym w ten
sposób „kisielem” zalewa się jabłka ułożone na upieczonym biszkopcie. Na kisiel
z kolei wykłada się ciasto z kokosa i ponownie całość piecze się w piekarniku.
Warto wybrać soczyste, kwaskowate jabłka, które zachowują swój smak i
intensywność, dzięki czemu ciasto ma świeży smak. Uprzedzam też, że zarówno
biszkopt, jak i ciasto kokosowe są dość słodkie i jeśli za tym nie przepadacie,
dodajcie nieco mniej cukru.
Przepis Stowarzyszenia Mieszkańców Wsi Torki ,,Nie
tylko dla siebie” pochodzi z publikacji: Regionalne dziedzictwo kulinarne LGD „Ziemia
Przemyska”.
Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kisiel:
- 6-7 jabłek
- 750 ml wody
- 1 zielona galaretka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
Wierzch:
- 200 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 jajka
Biszkopt:
Białka ubijamy mikserem i po kilku minutach
ubijania dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Kiedy białka z cukrem są już ubite,
dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijemy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem
do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Kisiel:
Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Zalewamy je
woda i gotujemy na wolnym ogniu (od zagotowania gotujemy przez 5 minut). Owoce
odkładamy, a do kompotu wlewamy budynie wymieszane z niewielką ilością wody
(około 200 ml) i zagotowujemy mieszając. Na koniec dodajemy galaretkę,
wyłączamy gaz i mieszamy, żeby galaretka dobrze się rozpuściła. Jabłka rozkładamy
na ostudzonym biszkopcie i zalewamy lekko przestudzonym kisielem.
Wierzch:
Margarynę lub masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i
wiórki kokosowe. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z 3 żółtkami. Na koniec ubijamy
białka i dodajemy je do masy. Masę rozkładamy na kisielu i całość podpiekamy na
wyższej półce w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C, aż wierzch się dobrze
zarumieni (około 15-20 minut).
Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych słodkości znajdziecie
w zakładce
Zapraszam :)
Ciekawe połączenie. Muszę koniecznie przetestować ten przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki tej galaretce ciasto wygląda jeszcze bardziej apetycznie.
OdpowiedzUsuńPrzepis nie dla mnie, bo nie lubię jabłek.
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, choć ten kokos nieco egzotyczny :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda i smakuje super.
OdpowiedzUsuń