Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Zmiennica, gmina Brzozów, powiat brzozowski
Choć zupa szczawiowa to proste danie, można
przygotować ją na wiele sposobów. Prezentowałam Wam już szczawiową z ryżem,
szczawiową na kefirze czy szczawiową z ziemniakami. Jednak najpopularniejszym
dodatkiem do zupy szczawiowej jest jajko. Zazwyczaj po prostu kroi się je na
połówki i wkłada do zupy. W niektórych zakątkach Podkarpacia jajko kroi się na
kawałki i dodaje do zupy, w której są też ziemniaki. Tym razem zapraszam na
zupę szczawiową ze Zmiennicy, którą podaje się z jajkami faszerowanymi żółtkami
z szynką i śmietaną – ciekawy dodatek, który zamienia prostą zupę w odświętne
danie.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Zmiennicy został opublikowany w zbiorze
regionalnych przepisów pt. „Smaki Ziemi Brzozowskiej”.
Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 6 szklanek esencjonalnego rosołu (wywaru z włoszczyzny i kości)
- około 200 g przebranych liści szczawiu (mniej więcej 2 pełne głębokie talerze)
- 1 łyżka tłuszczu, np. masła
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
Dodatkowo:
- 4 jaja
- plaster gotowanej szynki lub chudej wędliny
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Szczaw dokładnie płuczemy, otrzepujemy z nadmiaru
wody i przekładamy na patelnię z roztopionym tłuszczem. Prażymy na niewielkim
ogniu aż szczaw zbrunatnieje. Do szczawiu wlewamy trochę rosołu i całość
przecieramy przez sito. Przetarty szczaw dodajemy do zagotowanego rosołu, po
czym zagęszczamy całość śmietaną wymieszaną z mąką. Zupę doprawiamy do smaku
solą. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.
Jaja gotujemy na twardo, obieramy i przecinamy
wzdłuż na dwie połowy. Ostrożnie wyjmujemy żółtka i ucieramy je z drobno
posiekaną szynką, śmietaną i solą oraz pieprzem. Powstałą masą faszerujemy
białka. Na talerzach układamy po dwie połówki jajek i tuż przed podaniem
zalewamy ciepłą (nie gorącą) zupą.
Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na regionalne zupy
w tym na zupy szczawiowe
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Wygląda smakowicie! Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń