poniedziałek, 30 maja 2022

Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka

Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Zmiennica, gmina Brzozów, powiat brzozowski

Choć zupa szczawiowa to proste danie, można przygotować ją na wiele sposobów. Prezentowałam Wam już szczawiową z ryżem, szczawiową na kefirze czy szczawiową z ziemniakami. Jednak najpopularniejszym dodatkiem do zupy szczawiowej jest jajko. Zazwyczaj po prostu kroi się je na połówki i wkłada do zupy. W niektórych zakątkach Podkarpacia jajko kroi się na kawałki i dodaje do zupy, w której są też ziemniaki. Tym razem zapraszam na zupę szczawiową ze Zmiennicy, którą podaje się z jajkami faszerowanymi żółtkami z szynką i śmietaną – ciekawy dodatek, który zamienia prostą zupę w odświętne danie.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Zmiennicy został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Smaki Ziemi Brzozowskiej”.


Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 6 szklanek esencjonalnego rosołu (wywaru z włoszczyzny i kości)
  • około 200 g przebranych liści szczawiu (mniej więcej 2 pełne głębokie talerze)
  • 1 łyżka tłuszczu, np. masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól

Dodatkowo:

  • 4 jaja
  • plaster gotowanej szynki lub chudej wędliny
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Szczaw dokładnie płuczemy, otrzepujemy z nadmiaru wody i przekładamy na patelnię z roztopionym tłuszczem. Prażymy na niewielkim ogniu aż szczaw zbrunatnieje. Do szczawiu wlewamy trochę rosołu i całość przecieramy przez sito. Przetarty szczaw dodajemy do zagotowanego rosołu, po czym zagęszczamy całość śmietaną wymieszaną z mąką. Zupę doprawiamy do smaku solą. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.

Jaja gotujemy na twardo, obieramy i przecinamy wzdłuż na dwie połowy. Ostrożnie wyjmujemy żółtka i ucieramy je z drobno posiekaną szynką, śmietaną i solą oraz pieprzem. Powstałą masą faszerujemy białka. Na talerzach układamy po dwie połówki jajek i tuż przed podaniem zalewamy ciepłą (nie gorącą) zupą.


Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka

 

Więcej przepisów na regionalne zupy

w tym na zupy szczawiowe

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.