środa, 8 czerwca 2022

Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka

Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka
Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kniażyce, gmina Fredropol, powiat przemyski

Regionalne zupy zwykle są proste, ale muszą spełniać swoją rolę pożywnego dania. Dlatego zazwyczaj zawierają jeden sycący składnik, na przykład ziemniaki, makaron czy kaszę. Zupa fasolowa z Kniażyc wyróżnia się tym, że zawiera dwa takie składniki i to w nietypowym zestawieniu. Zupa przyrządzana jest na kurzych skrzydełkach i warzywach, ale jej główne składniki to gotowana fasola „jaś” oraz kluski z lanego ciasta. To dość nietypowe, ale smaczne zestawienie, które nadaje zupie specyficzny smak i sprawia, że jest ona sycąca. Zachęcam do wypróbowania przepisu Pani Iwony Maciołek, który pochodzi z lokalnej publikacji pt. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne LGD „Ziemia Przemyska”.


Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka
Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 300 g fasoli białej ,,jaś”
  • 4 skrzydełka drobiowe
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, kawałek pora, 1 mała cebula)
  • sól, pieprz

Lane Ciasto:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól

Zasmażka:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła

Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie niemal do miękkości i odcedzamy. Do 2-3 litrów wody wkładamy skrzydełka i obrane warzywa oraz fasolę. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Skrzydełka obieramy i mięso dodajemy do zupy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i na powrót dodajemy do zupy.

Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich 4 łyżki mąki, odrobinę soli i rozrabiamy łyżką jednolite ciasto. Dodajemy je do lekko gotującej się zupy przez lejek.

Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy do niego łyżkę maki i lekko rumienimy. Zasmażkę dodajemy do zupy i zagotowujemy.


Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka
Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka

 

Więcej przepisów na zupy z naszego regionu

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

2 komentarze:

  1. Pyszna! rzeczywiście zestawienie fasoli z lanym ciastem jest niespotykane. Marzynia

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaki dzieciństwa, uwielbiałam tą zupę... moja babcia z okolic Jaroslawia gotowala wlasnie taką fasolową

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.