Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kniażyce, gmina Fredropol, powiat przemyski
Regionalne zupy zwykle są proste, ale muszą
spełniać swoją rolę pożywnego dania. Dlatego zazwyczaj zawierają jeden sycący
składnik, na przykład ziemniaki, makaron czy kaszę. Zupa fasolowa z Kniażyc
wyróżnia się tym, że zawiera dwa takie składniki i to w nietypowym zestawieniu.
Zupa przyrządzana jest na kurzych skrzydełkach i warzywach, ale jej główne
składniki to gotowana fasola „jaś” oraz kluski z lanego ciasta. To dość
nietypowe, ale smaczne zestawienie, które nadaje zupie specyficzny smak i
sprawia, że jest ona sycąca. Zachęcam do wypróbowania przepisu Pani Iwony
Maciołek, który pochodzi z lokalnej publikacji pt. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne
LGD „Ziemia Przemyska”.
Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 300 g fasoli białej ,,jaś”
- 4 skrzydełka drobiowe
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, kawałek pora, 1 mała cebula)
- sól, pieprz
Lane Ciasto:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
Zasmażka:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i zostawiamy
na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie niemal do miękkości i
odcedzamy. Do 2-3 litrów wody wkładamy skrzydełka i obrane warzywa oraz fasolę.
Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Skrzydełka obieramy i mięso dodajemy do
zupy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i na powrót dodajemy do zupy.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich 4 łyżki mąki,
odrobinę soli i rozrabiamy łyżką jednolite ciasto. Dodajemy je do lekko
gotującej się zupy przez lejek.
Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy do
niego łyżkę maki i lekko rumienimy. Zasmażkę dodajemy do zupy i zagotowujemy.
Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na zupy z naszego
regionu
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Pyszna! rzeczywiście zestawienie fasoli z lanym ciastem jest niespotykane. Marzynia
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa, uwielbiałam tą zupę... moja babcia z okolic Jaroslawia gotowala wlasnie taką fasolową
OdpowiedzUsuń