niedziela, 12 czerwca 2022

Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka

Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka
Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Majdan Królewski, gmina Majdan Królewski, powiat kolbuszowski

Ciasto ucierane z dodatkiem amoniaku to coś, co mnie zaintrygowało w tym przepisie. Byłam ciekawa jego konsystencji i smaku, zwłaszcza że nie piekłam jeszcze ciasta amoniakowego z kakao. Trzy placki tego niezwykłego ciasta przekłada się kremem na bazie budyniu i masła, który wzbogacony jest gorzką czekoladą. Czekolada dodatkowo ozdabia wierzch ciasta. W efekcie całość jest mocno czekoladowa, a samo ciasto miękkie i dobrze zespolone z zastygniętym kremem. Jeśli lubicie czekoladę, to ciasto przypadnie Wam do gustu.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Majdanu Królewskiego został opublikowany w lokalnym tygodniku „Korso Kolbuszowskie” 12/2019. Pewne nieścisłości w recepturze kremu zostały przeze mnie wyprostowane w najlepszej wierze i mam nadzieję, że ostatecznie przepis nie odbiega od oryginału.


Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka
Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka

Składniki na ciasto 25x35 cm:

  • ·         250 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • ·         1 szklanka cukru pudru
  • ·         5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • ·         2 łyżeczki amoniaku
  • ·         2 łyżki kakao
  • ·         2 szklanki mąki pszennej

Składniki na krem:

  • ·         1 budyń waniliowy
  • ·         1 i ½ szklanki mleka (do budyniu)
  • ·         2 łyżki cukru
  • ·         300 g masła
  • ·         150 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • ·        50 gorzkiej czekolady do ozdoby

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Miękką margarynę lub masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy amoniak, kakao, mąkę i mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta i mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozsmarowujemy na blaszce 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy trzy osobne placki. Każdy pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół). Studzimy placki.

Budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka, niż na opakowaniu (zamiast 500 ml dodajemy około 370 ml) dodając do mleka 2 łyżki cukru. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce budyniu. Na koniec roztapiamy czekoladę i dodajemy ją powoli do kremu cały czas miksując. Krem może zrobić się dość rzadki. Do blaszki wkładamy pierwszy placek i wykładamy na niego połowę kremu. Krem przykrywamy drugim plackiem, wykładamy pozostały krem i przykrywamy go ostatnim plackiem. Przykryty folią aluminiową albo spożywczą placek odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce. Na koniec roztapiamy pozostałą czekoladę i dowolnie dekorujemy wierzch ciasta.


Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka
Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na regionalne ciasta znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

8 komentarzy:

  1. O tak, uwielbiam takie ciacho. Jaka wielka fanka czekolady musze wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również napiszę sobie ten pszepis i muszę go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla miłośników czekolady to rarytas. Marzynia

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zrobić to ciasto bez kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale podejrzewam, że wystarczy kakao zastąpić mąką :)

      Usuń
  5. Czy ciasto uda się, jak zamiast amoniaku da się proszek do pieczenia/sodę?

    OdpowiedzUsuń
  6. A jeszcze jakby w kremie były wiśnie lub maliny to już w ogóle wypas:)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.