niedziela, 19 czerwca 2022

Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka

Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka
Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski

Sezon na młode ziemniaki trwa w najlepsze, dlatego z przyjemnością zapraszam Was na sałatkę według przepisu Stowarzyszenia Mieszkańców Wsi Torki ,,Nie tylko dla siebie”. Sałatka stanowi kompletne danie, w którym młode ziemniaki grają główną rolę, a towarzyszy im wędzony boczek i gotowana jajka. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak. Ostrego sosu o zdecydowanym smaku. I w takim właśnie sosie śmietanowym – z czosnkiem i musztardą – podajemy tę sałatkę. Danie sprawdzi się jako drugie śniadanie, kolacja albo dodatek do dań z grilla. Albo zamiast dań z grilla, bo sałatka jest naprawdę pyszna! ;)

Przepis pochodzi z publikacji: Regionalne Dziedzictwo Kulinarne LGD „Ziemia Przemyska”.



Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka
Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 800 g młodych ziemniaków
  • 180 g wędzonego boczku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 4 jajka

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu

Ziemniaki obieramy i gotujemy całe w osolonej wodzie, ale żeby się nie rozpadły. Odcedzamy i studzimy je, a potem kroimy na kawałki. Boczek kroimy w wąskie plasterki i podsmażamy na suchej patelni. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki, a potem na mniejsze kawałki. Koperek opłukujemy i siekamy.

Przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki łączymy z sosem, jajkiem, koperkiem i połową boczku. Mieszamy. Posypujemy pozostałym boczkiem. Na koniec dekorujemy koperkiem.


Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka
Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka


Więcej lokalnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


 

4 komentarze:

  1. To 'kultowa" potrawa na sobótki. Mamy już swoje malutkie młode ziemniaczki, do tego jajka, smażony boczek, cebula i pikantny sos. Od wielu lat (czyli od kiedy mieszkam na wsi i mam pod ręką "Bożą Aptekę" dodaję listki i pędy świeżych ziół i jadalnych chwastów. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domu mama to danie robiła w piątek, ugotowane ziemniaki i ugotowane jajka kroiło sie w plasterki, polewało śmietaną, przemieszało, sól, pieprz i mniam, kazdy zjadał ze smakiem

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.