Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski
Sezon na młode ziemniaki trwa w najlepsze, dlatego z
przyjemnością zapraszam Was na sałatkę według przepisu Stowarzyszenia
Mieszkańców Wsi Torki ,,Nie tylko dla siebie”. Sałatka stanowi kompletne danie,
w którym młode ziemniaki grają główną rolę, a towarzyszy im wędzony boczek i
gotowana jajka. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak. Ostrego sosu o zdecydowanym
smaku. I w takim właśnie sosie śmietanowym – z czosnkiem i musztardą – podajemy
tę sałatkę. Danie sprawdzi się jako drugie śniadanie, kolacja albo dodatek do
dań z grilla. Albo zamiast dań z grilla, bo sałatka jest naprawdę pyszna! ;)
Przepis pochodzi z publikacji: Regionalne Dziedzictwo Kulinarne LGD „Ziemia
Przemyska”.
Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 800 g młodych ziemniaków
- 180 g wędzonego boczku
- 1 mały pęczek koperku
- 4 jajka
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka majonezu
Ziemniaki obieramy i gotujemy całe w osolonej
wodzie, ale żeby się nie rozpadły. Odcedzamy i studzimy je, a potem kroimy na
kawałki. Boczek kroimy w wąskie plasterki i podsmażamy na suchej patelni.
Studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki, a
potem na mniejsze kawałki. Koperek opłukujemy i siekamy.
Przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z majonezem,
musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Ziemniaki łączymy z sosem, jajkiem, koperkiem i
połową boczku. Mieszamy. Posypujemy pozostałym boczkiem. Na koniec dekorujemy
koperkiem.
Sałatka z młodych ziemniaków – kuchnia podkarpacka |
Więcej lokalnych specjałów w zakładce
Zapraszam :)
To 'kultowa" potrawa na sobótki. Mamy już swoje malutkie młode ziemniaczki, do tego jajka, smażony boczek, cebula i pikantny sos. Od wielu lat (czyli od kiedy mieszkam na wsi i mam pod ręką "Bożą Aptekę" dodaję listki i pędy świeżych ziół i jadalnych chwastów. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTo prawdziwe bogactwo :)
UsuńU nas w domu mama to danie robiła w piątek, ugotowane ziemniaki i ugotowane jajka kroiło sie w plasterki, polewało śmietaną, przemieszało, sól, pieprz i mniam, kazdy zjadał ze smakiem
OdpowiedzUsuńPiątek to dobry dzień na taką sałatkę :)
Usuń