niedziela, 26 czerwca 2022

Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka

Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka
Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: gmina Głogów Małopolski, powiat rzeszowski

Sezon na zielony bób trwa krótko i co roku nie mogę się go doczekać. Co roku odkrywam też jakieś nowe-stare przepisy na regionalne dania z bobem. Na blogu znajdziecie przepis na pierogi z bobem, bób z pstrągiem, bób marynowany, bób z cząbrem w sosie śmietanowym, sałatkę z bobem i jeszcze kilka innych. Tym razem zapraszam na bób z kiełbasą i świeżymi ziołami, w sosie z białego wina. Danie podaje się na gorąco z młodymi ziemniakami lub jako samodzielna przystawka. Bób, mimo połączenia ze zwykłą kiełbasą, smakuje w nim wykwintnie, co zawdzięcza duszeniu w białym winie z gałązkami mięty. Świeża zielenina dodatkowo podkreśla smak dania. Szczególnie polecam cząber, nawet gdyby miał być suszony, bo smakowo doskonale komponuje się z bobem.

Przepis na danie został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie i Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. W oryginale nazwano go „Bób w pikantnym sosie”, co według mnie sugerowało nieco inne smaki dania, dlatego u mnie przepis odnosi się do wina, które odgrywa w nim kluczową rolę. Jakkolwiek jednak danie się nie nazywa, najważniejszy jest smak, a ten polecam :)


Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka
Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g młodego bobu
  • 350 g kiełbasy głogowskiej
  • 1 kopiasta łyżka pokrojonego surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina (około 200 ml)
  • 2-3 gałązki młodej mięty
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • zielenina (koperek, natka pietruszki, cząber)
  • olej

W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wsypujemy bób. Gotujemy go kilka minut do miękkości, ale żeby nie był rozgotowany. Ugotowany trzymamy w cieple, pod przykryciem. Na podgrzany olej dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, a po chwili również boczek. Podsmażamy tak długo, aż cebula się zeszkli, po czym podlewamy winem i taką samą ilością wody. Dodajemy sól, pieprz, posiekane gałązki mięty, liść laurowy. Składniki

zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i dusimy chwilę pod przykryciem. Bób obieramy i dodajemy do sosu. Podajemy na gorąco, posypany zieleniną.


Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka
Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych specjałów z bobem w roli głównej w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.