Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Głogów Małopolski, powiat rzeszowski
Sezon na zielony bób trwa krótko i co roku nie mogę
się go doczekać. Co roku odkrywam też jakieś nowe-stare przepisy na regionalne
dania z bobem. Na blogu znajdziecie przepis na pierogi z bobem, bób z
pstrągiem, bób marynowany, bób z cząbrem w sosie śmietanowym, sałatkę z bobem i
jeszcze kilka innych. Tym razem zapraszam na bób z kiełbasą i świeżymi ziołami,
w sosie z białego wina. Danie podaje się na gorąco z młodymi ziemniakami lub
jako samodzielna przystawka. Bób, mimo połączenia ze zwykłą kiełbasą, smakuje w
nim wykwintnie, co zawdzięcza duszeniu w białym winie z gałązkami mięty. Świeża
zielenina dodatkowo podkreśla smak dania. Szczególnie polecam cząber, nawet
gdyby miał być suszony, bo smakowo doskonale komponuje się z bobem.
Przepis na danie został opublikowany w „Wielkiej księdze
tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo
Podkarpackie i Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”.
W oryginale nazwano go „Bób w pikantnym sosie”, co według mnie sugerowało nieco
inne smaki dania, dlatego u mnie przepis odnosi się do wina, które odgrywa w nim
kluczową rolę. Jakkolwiek jednak danie się nie nazywa, najważniejszy jest smak,
a ten polecam :)
Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g młodego bobu
- 350 g kiełbasy głogowskiej
- 1 kopiasta łyżka pokrojonego surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina (około 200 ml)
- 2-3 gałązki młodej mięty
- sól, pieprz, liść laurowy
- zielenina (koperek, natka pietruszki, cząber)
- olej
W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wsypujemy
bób. Gotujemy go kilka minut do miękkości, ale żeby nie był rozgotowany. Ugotowany
trzymamy w cieple, pod przykryciem. Na podgrzany olej dodajemy pokrojoną w
piórka cebulę i posiekany czosnek, a po chwili również boczek. Podsmażamy tak
długo, aż cebula się zeszkli, po czym podlewamy winem i taką samą ilością wody.
Dodajemy sól, pieprz, posiekane gałązki mięty, liść laurowy. Składniki
zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i dusimy
chwilę pod przykryciem. Bób obieramy i dodajemy do sosu. Podajemy na gorąco,
posypany zieleniną.
Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych specjałów z bobem w
roli głównej w zakładce
Zapraszam :)
Mniam, uwielbiam bób.
OdpowiedzUsuń