Sałatka chrzanowa z kukurydzą – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kniażyce, gmina Fredropol, powiat przemyski
Chrzan z jajkiem to jeden ze smaków, które kojarzą się z Wielkanocą.
Proponuję Wam dzisiaj prostą i szybką sałatkę na tej bazie, która urozmaicona
jest smakiem jabłek i słodkiej kukurydzy. Dzięki tym składnikom sałatka jest
lekko winna i jednocześnie lekko ostra (polecam wybrać ostry chrzan). Jak dla
mnie zestawienie idealne.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kniażycach pochodzi z
publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”.
Sałatka chrzanowa z kukurydzą – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 słoiczek chrzanu (180 g)
- 1 puszka kukurydzy
- 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 6 ugotowanych jajek
- kilka łyżek majonezu
- sól
- pieprz
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli puszczają sok, lekko odciskamy. Jajka również ścieramy na tej samej tarce. Dodajemy odsączoną kukurydzę, chrzan i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.
Więcej podkarpackich specjałów
w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.