środa, 5 kwietnia 2023

Sałatka chrzanowa z kukurydzą – kuchnia podkarpacka

Sałatka chrzanowa z kukurydzą – kuchnia podkarpacka
Sałatka chrzanowa z kukurydzą – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kniażyce, gmina Fredropol, powiat przemyski

Chrzan z jajkiem to jeden ze smaków, które kojarzą się z Wielkanocą. Proponuję Wam dzisiaj prostą i szybką sałatkę na tej bazie, która urozmaicona jest smakiem jabłek i słodkiej kukurydzy. Dzięki tym składnikom sałatka jest lekko winna i jednocześnie lekko ostra (polecam wybrać ostry chrzan). Jak dla mnie zestawienie idealne.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kniażycach pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”.

Sałatka chrzanowa z kukurydzą – kuchnia podkarpacka
Sałatka chrzanowa z kukurydzą – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 słoiczek chrzanu (180 g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 6 ugotowanych jajek
  • kilka łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli puszczają sok, lekko odciskamy. Jajka również ścieramy na tej samej tarce. Dodajemy odsączoną kukurydzę, chrzan i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej podkarpackich specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.