Z pewnością na nadchodzące Święta Wielkanocne
zaplanowaliście już jakieś wyszukane sałatki. Jeśli jednak dla równowagi
szukacie czegoś prostego i niedrogiego, przypominam przepisy na 8 regionalnych
sałatek. Każda z nich składa się z niewielu składników, które są łatwo
dostępne, a ich koszt jest niewielki. Do wyboru są winne sałatki z dużą ilością
jabłek i chrzanu, sycące sałatki z ziemniakami i mocne w smaku sałatki na bazie
marynowanej cebuli. Być może znajdziecie tu jakieś swoje smaki, zapraszam :)
Sałatka z buraczków i marchewki
Prosty przepis na sałatkę z buraczków i marchewki pochodzi z Kolbuszowszczyzny. Gotowane buraczki, marchewka i jabłko nadają sałatce lekko słodki smak, który zrównoważony jest kiszonymi ogórkami i ostrym smakiem cebuli.
Podstawowe składniki tej sałatki to marchewka, cebula i jajka. Spośród innych sałatek wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który zawdzięcza marynacie z octu i cukru, w którym gotuje się cebulę przed jej dodaniem do sałatki. Ten przepis również pochodzi z okolic Kolbuszowej.
https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/01/saatka-z-marchewki-i-cebuli-kuchnia.html
Jak wiadomo śledzie przyjeżdżają na Podkarpacie z drugiego
końca Polski, jednak na dobre zadomowiły się na naszych stołach. W okolicach
Wielopola Skrzyńskiego przygotowuje się prostą i smaczną sałatkę ze śledzi,
ziemniaków, marchewki i jajek.
https://trzecitalerz.blogspot.com/2015/11/postna-saatka-sledziowa.html
Sałatka z selera z ziemniakami
W sałatce tej łagodne w smaku ugotowane ziemniaki i seler
łączy się kiszonymi ogórkami i surowa cebulą. Sałatka jest prosta, ale smaczna
i sycąca. Przepis pochodzi z okolic Głogowa Małopolskiego.
https://trzecitalerz.blogspot.com/2016/11/saatka-z-selera-z-ziemniakami-kuchnia.html
Jabłka, gotowane jajka, chrzan ze słoiczka i majonez, oto cztery
składniki tej prostej i smacznej sałatki z Przysiek. To jedna z tych sałatek,
które idealnie pasują do świątecznych wędlin.
https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/02/saatka-chrzanowa-z-jabkiem-kuchnia.html
Winne jabłka, gotowane jajka, ostry chrzan, a do tego słodka
kukurydza i oczywiście majonez. Ten przepis na smaczną sałatkę pochodzi z
Kniażyc.
https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/04/saatka-chrzanowa-z-kukurydza-kuchnia.html
Główne składniki tej sałatki to cebula, marchewka i jajka. Cebulę
marynuje się w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela
angielskiego, co nadaje charakterystyczny smak całej sałatce. Przepis pochodzi
z Niwisk.
https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/02/saatka-cebulowa-kuchnia-podkarpacka.html
Sałatka cebulowa z korniszonami
W tej sałatce zasoloną cebulę łączy się z korniszonami i
gotowanymi jajkami. Ciekawostką jest przecier pomidorowy, który razem z
majonezem uzupełnia smaki sałatki. Przepis pochodzi z Łączek Jagiellońskich.
https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/04/saatka-cebulowa-z-korniszonami-kuchnia.html
Alfabetyczny spis
podkarpackich przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Jestem bardzo ciekawa tej chrzanowej z kukurydzą.
OdpowiedzUsuńTrzeba zaspokoić tę ciekawość ;)
Usuń