Krupnik z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka |
Krupnik z kaszą jaglaną to dość nietypowe danie. Zwykle do
tego rodzaju zup używa się kaszy jęczmiennej, szczególnie pęczaku, ale kasza
jaglana rolę zagęstnika i sytego składnika zupy spełnia równie dobrze,
szczególnie gdy jej smak podbity jest smażonymi pieczarkami. Krupnik, na który
dzisiaj Was zapraszam, zagęszcza się w tradycyjny sposób – rozkłóconym żółtkiem.
Przepis podaję za Kołem Gospodyń Wiejskich Bajdy (gmina Wojaszówka) z tą małą
różnicą, że w oryginale panie proponują użyć już ugotowanego wcześniej bulionu
i smażonego udka, ja natomiast proponuję zrobić to na świeżo.
Oryginalny przepis znajdziecie w publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania".
Krupnik z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por)
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła roślinnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 żółtka
- pieprz, sól
Do zimnej wody wkładamy udko, oczyszczoną włoszczyznę, lekko
solimy i gotujemy na wolnym ogniu. Miękkie warzywa, a później mięso wyciągamy z
wywaru. Kaszę płuczemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu do
miękkości, a w tym czasie oczyszczamy pieczarki, kroimy je w plasterki i
podsmażamy na maśle. Kiedy kasza jest już miękka dodajemy do zupy usmażone pieczarki,
pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz mięso z udka pokrojone w
kostkę. Zagotowujemy krupnik i ściągamy z ognia. Żółtka rozkłócamy ze szklanką
przestudzonej zupy i mieszając wlewamy stopniowo do garnka z gorącym krupnikiem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Krupnik z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka |
Inny podkarpackich
zup szukajcie w zakładce
Zapraszam :)
Oj, zjadłabym taki krupnik <3
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)