niedziela, 3 października 2021

Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka

Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka
Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wola Zgłobieńska, gmina Boguchwała, powiat rzeszowski

Ziemniaki jako składnik słodkich dań? W podkarpackiej kuchni to nic niezwykłego. Proponowałam Wam już placek z nadzieniem ziemniaczanym, sernik z ziemniakami, a niedawno oładki ziemniaczane, czyli słodkie smażone placuszki z rodzynkami i żurawiną. Tym razem zapraszam na pączki ziemniaczane z marmoladą. Są to niewielkie pączki, które w wyglądzie, strukturze ciasta, zapachu i smaku przypominają tradycyjne drożdżowe pączki. Jednak przygotowuje się je z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków połączonych w równych proporcjach. Mimo tak dużej ilości ziemniaków nie wpływają one na smak pączków, które po usmażeniu są pulchne i smaczne tak samo, jak tradycyjne mączne pączki.

Jeśli mogę dać jakąś radę, polecam nie czekać aż ciasto wyrośnie, ponieważ wówczas podczas smażenia pączki tracą regularny kształt.

Przepis Pani Danuty Pomianek z Woli Zgłobieńskiej został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.


Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka
Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • około 250 g twardej marmolady
  • cukier puder do posypania
  • około 500 ml oleju do smażenia.

Ziemniaki obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości. Do ciepłych dodajemy masło i rozgniatamy. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy utarte z cukrem jajka, drożdże i mąkę. Wyrabiamy na gładką masę. Nie odstawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu robimy pączki i na bieżąco je smażymy.

Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni lub garnku. Ręce natłuszczamy olejem, odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, nakładamy marmoladę i formujemy okrągłe pączki. Smażymy zaraz po wykonaniu. Przestudzone pączki oprószamy cukrem pudrem.


Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka
Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka

Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka
Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów

w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.