Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wola Zgłobieńska, gmina Boguchwała, powiat rzeszowski
Ziemniaki jako składnik słodkich dań? W
podkarpackiej kuchni to nic niezwykłego. Proponowałam Wam już placek z
nadzieniem ziemniaczanym, sernik z ziemniakami, a niedawno oładki ziemniaczane,
czyli słodkie smażone placuszki z rodzynkami i żurawiną. Tym razem zapraszam na
pączki ziemniaczane z marmoladą. Są to niewielkie pączki, które w wyglądzie,
strukturze ciasta, zapachu i smaku przypominają tradycyjne drożdżowe pączki.
Jednak przygotowuje się je z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków połączonych
w równych proporcjach. Mimo tak dużej ilości ziemniaków nie wpływają one na
smak pączków, które po usmażeniu są pulchne i smaczne tak samo, jak tradycyjne
mączne pączki.
Jeśli mogę dać jakąś radę, polecam nie czekać aż
ciasto wyrośnie, ponieważ wówczas podczas smażenia pączki tracą regularny
kształt.
Przepis Pani Danuty Pomianek z Woli Zgłobieńskiej
został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa
podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g ziemniaków
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 8 łyżek cukru
- 100 g masła
- około 250 g twardej marmolady
- cukier puder do posypania
- około 500 ml oleju do smażenia.
Ziemniaki obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą
i gotujemy do miękkości. Do ciepłych dodajemy masło i rozgniatamy. Do
przestudzonych ziemniaków dodajemy utarte z cukrem jajka, drożdże i mąkę.
Wyrabiamy na gładką masę. Nie odstawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu robimy
pączki i na bieżąco je smażymy.
Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni lub garnku. Ręce
natłuszczamy olejem, odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego,
nakładamy marmoladę i formujemy okrągłe pączki. Smażymy zaraz po wykonaniu.
Przestudzone pączki oprószamy cukrem pudrem.
Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka |
Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich specjałów
w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.