sobota, 10 lutego 2018

Rożki z Komborni – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Rożki z Komborni - kuchnia podkarpacka


Wypiekanie kruchych ciasteczek to na Podkarpaciu stary zwyczaj. Choć skromne i niepozorne, były nieodzowne na świątecznych, a nawet weselnych stołach. Ich największą zaletą był smak, ale istotna była również łatwość przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników oraz trwałość upieczonych ciastek. Zapracowane gospodynie mogły je przygotować nawet na kilka dni przed świętem, a odpowiednio przechowywane wypieki zachowywały swoją świeżość. Do spulchnienia ciasta i nadania mu delikatnej chrupkości najczęściej wykorzystywano amoniak lub sodę oczyszczoną. Kruche ciastka zazwyczaj miały postać płaskich ciasteczek posypanych cukrem, ale bywały też różnorodnie nadziewane.
Rożki z Komborni to kruche ciasteczka, złożone w trójkąt, nadziewane słodkim białym serem i posypane cukrem pudrem. Biały ser można równie dobrze zastąpić marmoladą. Samo ciasto można wykorzystać także do upieczenia klasycznych kruchych ciasteczek z cukrem. Wystarczy z ciasta wyciąć foremką odpowiednie kształty, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i upiec.

Przepis pochodzi z okolic Krosna, od pań z KGW Kombornia. Można go znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków”.

Rożki z Komborni - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 50 sztuk:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g margaryny (lub masła)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżki octu
  • cukier puder do oprószenia
  • 300 g białego sera lub marmolady do nadziewania
  • (do sera: 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i 1 żółtko)
Mąkę pszenną siekamy z tłuszczem i sodą oczyszczoną. Dodajemy śmietanę, ocet i dokładnie wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy (ok. 3 mm) i kroimy na kwadraty o boku około 7 cm.
Biały ser rozdrabniamy widelcem i wyrabiamy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem.
Na każdy kwadrat ciasta nakładamy niewielką ilość sera (lub marmolady), składamy po przekątnej w trójkąt i dobrze zlepiamy brzegi (ja zrobiłam to za pomocą widelca). Tak przygotowane rożki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rożki z Komborni - kuchnia podkarpacka

Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)



5 komentarzy:

  1. takie z serem to muszą wyśmienicie smakować

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Izą - muszą wyśmienicie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane i smakowały przepysznie zwłaszcza jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń