niedziela, 17 kwietnia 2016

Rożki smalcówki z różą


Te wyjątkowo mięciutkie drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach. Marmolady różanej natomiast reklamować nie będę, bo chyba każdy doskonale zna jej smak i ją lubi.
Przepis pochodzi z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”.

Składniki na około 40 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g smalcu
  • 200-250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • 8 g cukru wanilinowego (proponuję zastąpić zwykłym cukrem (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (1 łyżka))
  • szczypta soli
  • 200 g marmolady z róży

Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować małe rożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 10-15 minut – w zależności od wielkości rożków. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.





8 komentarzy:

  1. Pewnie mega kaloryczne, ale za to jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaloryczne, ale tradycja tradycją :) trzeba pielęgnować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby nie możemy takich jeść no ale tak słodko wyglądają, że aż cieszymy się, że ich obok siebie nie mamy, bo aż tak silna wola się nas nie trzyma :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdże świeże czy suszone ?

    OdpowiedzUsuń
  5. To jeden z tych przepisów, którym nijak nie da się wykorzystać do przerobienia dla córci. Pamiętam, że były pyszne ...

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.