niedziela, 13 sierpnia 2017

Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka

Zajączki to kotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca, ale ponieważ nie jest ono łatwo dostępne, można użyć dowolnego mięsa – drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowego.
Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne, a ich smak wyjątkowy. Są też bardzo miękkie, dzięki użyciu kaszy manny do połączenia masy mięsno-warzywnej. Po lekkim obsmażeniu zajączki duszone są w piekarniku w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste.
Jednym słowem zajączki w sosie z pomidorów to kolejne podkarpackie danie godne polecenia :) Przepis na to smaczne danie obiadowe pochodzi od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu-Osiedlu. Można go znaleźć w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziem Lubaczowskiej”.

Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 25 zajączków:

Sos:
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany (niezbyt gęstej)
  • sól i pieprz do smaku

Kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego z zająca (lub innego)
  • 2 kg białej kapusty (średnia główka)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kapustę szatkujemy i drobno siekamy. Zasypujemy czubatą łyżką soli, ugniatamy i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórkę i wycinamy twarde środki. Kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i podduszamy na maśle w niewielkim garnku. Do cebuli dodajemy pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu aż pomidory się rozpadną. Solimy do smaku i dodajemy pieprz. Zamiast przecierać duszone pomidory, proponuję całość zblendować, by sos był gładki. Sos ściągamy z ognia i blendujemy, a pod koniec blendowania dodajemy śmietanę.

Kapustę dobrze odciskamy z soków, dodajemy do niej mielone mięso, jajka, kaszę mannę i drobno posiekamy cebulę. Dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie trochę soli. Masę dobrze wyrabiamy.
Na patelni podgrzewamy olej. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy niewielkie podłużne kotlety. Obsmażamy je z obu stron na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety zalewamy sosem i przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Zajączki podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka


Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ


2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłyśmy już mięso zająca i nam smakowało, także takie pulpeciki z chęcią byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń