środa, 30 sierpnia 2017

Amoniaczki przekładane masą serową – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Amoniaczki przekładane masą serową - kuchnia podkarpacka

Kiedy dziecko ma ochotę na ciasteczka, pozostaje tylko kwestia jakie :) Jak to u mnie często bywa, w takich sytuacjach często sięgam po podkarpackie przepisy. Tym razem padło na amoniaczki przekładane masą serową prosto z Ziemi Krośnieńskiej. Małe niepozorne ciasteczka po przełożeniu masą przygotowaną z twarogu i masła z odrobiną olejku cytrynowego w smaku przypominają dawne markizy cytrynowe.

Amoniaczki przekładane masą serową - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 40 sztuk:
Ciasto:
  • 330 g mąki pszennej
  • 80 g margaryna
  • 1/2 łyżki smalcu,
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 1 małe jajko
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
Masa serowa:
  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 80 g zmielonego białego sera (twarogu)
  • 1 żółtko
  • kilka kropli olejku cytrynowego
Cukier puder do oprószenia gotowych ciastek.

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli za bardzo się klei, podsypujemy lekko mąką). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy małe okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy krótko w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) aż ciasteczka lekko się zrumienią (około 10-12 minut). Studzimy.

Miękkie masło, cukier, żółtko i zmielony ser ucieramy na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodajemy olejek cytrynowy. Masą smarujemy ciastka i składamy. Można je na chwilę włożyć do lodówki, by masa stężała. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.



Przepis pochodzi od Pani Marii Woźniak z Węglówki (gmina Korczyna) – „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.

Amoniaczki przekładane masą serową - kuchnia podkarpacka


Zapraszam również na inne przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ


12 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie jadłam, ale amoniaczki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne są te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, akurat siedzę taka głodna.. pyszności :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co z masą serową już nam się podoba :D a takie "markizy" serowe to byśmy zjadły z ogromną chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia z Komborni pod Krosnem piekła amoniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można czymś zastąpić smalec? Jestem wegetarianką i ten składnik wyklucza przepis z możliwości skorzystania z niego, a ciasteczka wyglądają zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smalec wpływa na kruchość ciasteczek, ale można go zastąpić bez problemu masłem lub margaryną. Pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. Super wyglądają.....musze spróbować zrobić

      Usuń
  7. Cudowne ciasteczka zagoszczą często na moim stole

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne ciasteczka uwielbiamy je.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.