Kotlety z bobu i ziemniaków – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Ulanica, gmina Dynów
Wśród wielu ciekawych podkarpackich przepisów na kotlety warzywne początkiem lata warto wypróbować przepis na kotlety z bobu i ziemniaków. Te małe kotleciki mają kremową konsystencję i delikatny posmak bobu. Aromatu dodaje im podsmażona cebulka, a pikanterii czarny pieprz. Podane na gorąco z sosem i surówką stanowią kompletne danie obiadowe lub smaczną kolację.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Ulanica pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji
kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Kotlety z bobu i ziemniaków – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 14 niewielkich kotlecików:
- 500 g bobu
- 500 g ziemniaków
- 1 średnia cebula,
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej + do panierowania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli i pieprzu
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po
wystudzeniu mielimy. Jeśli jest dojrzały i duży można przed mieleniem ściągnąć z
niego skórkę.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i
obieramy. Również mielimy je w maszynce.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na oleju.
Łączymy ze sobą bób, ziemniaki, cebulkę, jajka,
łyżkę bułki tartej i mąkę ziemniaczaną. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Masa
na kotleciki jest dość wolna, dlatego często zwilżamy ręce wodą i formujemy niewielkie
kotleciki o średnicy około 5 cm. Obtaczamy je delikatnie w bułce tartej i
smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem grzybowym i surówką.
Kotlety z bobu i ziemniaków – kuchnia podkarpacka |
Kotlety z bobu i ziemniaków – kuchnia podkarpacka |
wśród wielu regionalnych przepisów
znajdziecie tam również
przepisy na dania z bobu:
Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.