czwartek, 13 sierpnia 2020

Bób z cebulą – kuchnia podkarpacka

Bób z cebulą - kuchnia podkarpacka
Bób z cebulą - kuchnia podkarpacka


Wielbiciele bobu wiedzą, że właściwie nie potrzebuje on żadnych dodatków. Wystarczy go ugotować. Nieco pełniejsze, choć nadal niezwykle proste danie, stanowi bób z cebulą według przepisu z gminy Wojaszówka koło Krosna. Ugotowany bób łączy się z podsmażoną cebulką i doprawia się go solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szybko, prosto i smacznie.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Łęk Strzyżowskich Bartnych zaprezentowano w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.


Bób z cebulą - kuchnia podkarpacka
Bób z cebulą - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 małe cebule
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Bób gotujemy w posolonej wodzie. Kiedy jest miękki odcedzamy go. W zależności od upodobań bób można obrać lub użyć w całości. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodajemy do niej bób i jeszcze chwilę smażymy. Danie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło.

Bób z cebulą - kuchnia podkarpacka
Bób z cebulą - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na podkarpckie specjały

w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.